12:18 – I bane og på bakken elektrifiserer stedet skolene.

De kalles “Blobinou”, “Sponge Blob” eller “Blob Marley” … Tusenvis av klatter, disse merkelige skapningene som er dannet fra en enkelt celle, har landet på skolene for å bli gjenstand for en opplevelse, orkestrert fra verdensrommet av Thomas Pesquet .

Mer enn 4500 klasser i Frankrike, fra CE2 til Terminale, er i krise, og på D-Day-båndet: fra mandag til 17. oktober vil de bli lansert sammen i en enestående opplevelse ledet av CNES (National Center for Studies Space) . , som vil bestå i å sammenligne oppførselen til stedet på jorden og i null tyngdekraft, i en høyde av 400 km.

Så snart de mottok sine “klattpakker” i begynnelsen av skoleåret, begynte lærerne å avle og oppdaget med fascinasjon dette levende vesenet og reagerte på det vitenskapelige navnet “Physarum polycephalum”, som bodde i underveksten.

Skapningen, som dukket opp på jorden for mellom tusen og 700 millioner år siden, lenge før dinosaurene, består av en enkelt celle og flere kjerner, som kan formere seg. I likhet med en myk gul masse, har den ingen munn, mage, ben eller hjerne … og likevel spiser den (mye), beveger seg (sakte) og har utrolige læringsevner.

Gikt kan dele seg etter ønske, slå seg sammen med andre og forbli inaktiv når den blir dehydrert, noe som gjør den praktisk talt udødelig.

– Minilaboratorier –

Det var i denne uttørkede og “sklerotiske” tilstanden at flekkene ble drevet mot den internasjonale romstasjonen i august. I prosessen har tusenvis av kloner av samme stamme som deres romkongenere landet i konvolutter på skolene.

Litt etter litt ble de jordiske klassene til minilaboratorier. Det var først nødvendig å vekke de tørre dråpene med et par dråper vann, legge dem i petriskåler, beskyttet mot lys, på en agarseng for å utvikle seg.

READ  Nordic Talks for å analysere offentlig-private partnerskap, innovasjon for en grønnere økonomi

“Det tar tid! Du må ta vare på det, bytte agar annenhver dag, mate dem …”, sa Cécile Lefebvre, SVT-lærer ved en Saint-Arnoult-en-skole, til AFP. Yvelines. Sklerotien hans har utviklet seg i full fart: “Jeg er snart 20 nå!”, Han ønsker læreren velkommen, som har lansert et tverrfaglig prosjekt på klatten med sine klassekamerater (matematikk, fysikk, engelsk …).

Andre fikk en mer urovekkende start. “Vår første + batch + ble muggent, fordi vi ikke hadde endret agaren nok,” sier Alexandra Da Paz, som underviser på Paul-Bert barneskole i Saint-Mandé (Val-de-Marne).

Dette lille uhellet tillot henne å forklare elevene at flekken, selv om den nesten var udødelig, “ikke var uovervinnelig”, husker denne skolelæreren, som siden har holdt andre sclerotia velstående.

Sammenlignet med den vanlige stokkinsekt- eller sneglegården, encellet organisme knirker kodene så mye at den kan vekke frykt. “Noen mennesker har science fiction -bilder i hodet, av noe gulaktig som vil dukke opp i ansiktet deres,” sier Emmanuelle Bohbot, CM1 / CM2 -lærer i Nord -Paris.

– Smaksprøver –

Navnet på flekken ble gitt med referanse til en skrekkfilm fra 1958 med Steeve McQueen i hovedrollen, der en slimete fremmed skapning invaderer Jorden.

“Jeg forklarte elevene mine at jeg ikke kjente ham særlig mye, selv om jeg studerte biologi i fem år. Det er det som fascinerer meg med dette prosjektet: vi lærer sammen! ”, Understreker Emmanuelle Bohbot.

I Facebook-gruppen “Raise your blob” utveksler mer enn 7000 lærere råd om deres physarum polycephalum, prydet med alle slags kallenavn (“Blob Marley”, “Blob Dylan”, “Bloby-Wan Kenobi …”): hvordan å lage agar (med agar -agar), mate den (havregryn) … En lærer la til og med ut en video av et dråpesmakingsforsøk – spytt raskt.

READ  Jane Nelson Obituary (2021) - Billings, MT

“Kan vi putte den i komposten?”, “Hvordan fjerner jeg tåken fra kassene?” Spørsmålene er slått sammen på nettet, der forskerprofessorer i utdanning har sin mentor: CNRS-biolog Audrey Dussutour, hvis oppsøkende arbeid har popularisert physarum polycephalum. Etologen har blitt en ekte stjerne, blant lærerne og i klassene deres.

Så mye at noen studenter endte med å finne stedet “mer interessant enn Thomas Pesquets oppdrag”, tuller Emmanuelle Bohbot.

© 2021 AFP. All reproduksjons- og representasjonsrett forbeholdes. All informasjon som er gjengitt i denne delen (kontorer, bilder, logoer) er beskyttet av immaterielle rettigheter til AFP. Følgelig kan ingen av denne informasjonen reproduseres, modifiseres, distribueres, oversettes, kommersielt utnyttes eller gjenbrukes på noen måte uten skriftlig forhåndssamtykke fra AFP.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *