2021 gir vaksiner og ny kjøring

En uke inn i det nye året kan vi tydelig si at kaoset og uroen i 2020 ikke er over, og ikke langt unna. Mye av det tilhører den tidligere presidenten i USA, Donald Trump, og hans administrasjon.

Bare to uker før de forlater kontoret i Det hvite hus, fortsetter Trump-administrasjonen å selge kontroversielle leterettigheter i Nordhellingen av Alaska National Wildlife Refuge (ANWR).

Mike Pompeo har vært utenriksminister siden april 2018 (Foto: Arne O. Holm)

Tidligere denne uken tok Twitter fyr etter en serie retrospektive tweets fra Mike Pompeo, som så tilbake på sin periode som USAs utenriksminister med en rekke høydepunkter som mange anså for lave.

Kina tar feil

I tillegg var den amerikanske marinen i stand til å liste Kina som en polar nasjon i en pressemelding om sin nye arktiske strategi. En setning som ble stille rett senere.

Les mer om strategien her.

Elizabeth Buchanan fra Australian War College forventer imponerende utvikling i Russland når det gjelder landets arktiske region.

De rike lider dårlig

Derfor er bare en uke av det nye året allerede full av nyheter og kunngjøringer om planene. Imidlertid er det også behov for et tilbakeblikk, og sjefredaktøren vår Arne Holm er like tydelig som han alltid var i sin første fredag ​​2021-kommentar:

Sjefredaktør, Arne O. Han gjorde ikke.

«Hvis vi ignorerer vår felles fortvilelse om USA et sekund, var påstanden om at de rike lider en av svært få saker som klarte å innta en høy plass på vår nasjonale agenda i 2020.»

Nordpol på gjørme

I Norge måtte en liten by utenfor Oslo møte det nye året i dyp sorg. Ti mennesker mistet livet i et raskt ras forårsaket av gjørme rett før nyttårsaften, tre av dem er fortsatt savnet. Store deler av Arktis er på leire, og en forsker fra High North News som intervjuet ham, antydet at omfattende kartleggingsarbeid er nødvendig før nybygging og utvikling i områder som kan inneholde raskt gjørme.

READ  Bitcoin og kryptovaluta: Den sinte tingen mellom G20 og G7

For bedrifter kan vi rapportere om signering av gruvedriftavtaler i Canada og Norge, og Rana Gruber har begynt å gå mot å bli verdens første jernmalmgruve som er fullstendig utslippsfri.

Epidemien fortsetter å spre seg med fornyet kraft etter juleferien. Siden poding også har begynt i Arktis, er det imidlertid lys ved enden av tunnelen.

Du kan finne dette og mer på High North News i løpet av den første uken i 2021.

Vi vil gjerne høre hva som skjer i din del av Arktis, og del gjerne vårt nyhetsbrev med andre som du tror kan være interessert i nyheter fra toppen av verden.

Våre beste hilsener for det nye året!

Tren Jonasen,

Nyhetsredaktør, High North News

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *