500 år gammel lysestake og andre gjenstander bevart i isbreer

Et team av arkeologer ved Glacier Archaeological Project i Innlandet er perfekt bevart med en lysestamme og andre gjenstander på Lentbreen-breen i Freehimon nasjonalpark i Norge. Forskere skannet kantene på en smeltende breen da de oppdaget en trekasse med lokk fra Lentbreen-isen. «Dette er en av de mest fantastiske oppdagelsene vi har gjort av snøsmelting. Vi ble overrasket over hvor gammel den var og hva slags tre som ble brukt til å lage den. Vi ble ikke overrasket over hva som var inne,» kunngjorde gruppen på sin offisielle Facebook-side … Datert 1475-1635, omtrent 400-500 år gammel.Innholdet i esken ble analysert i Kulturhistorisk museum i Oslo.

«Vi hadde en stor overraskelse – innholdet var bivoks,» uttrykte gruppen overraskelse. «Alt vi ser inne i esken er restene av bivoks,» sto det.

Stearinlys brukes fremdeles i dag

Ifølge arkeologer brukes slike stearinlysbokser i dagens Norge og brukes til å frakte lys mellom store gårder og sommergårder. Funnet ble gjort på flere isfjellstier i Alpene. De mest bevarte og sjeldne gjenstandene fra smelting av isbreer i Nord-Amerika, Alpene og Skandinavia har utviklet seg. Forskere har målt 1900 m over den øvre kanten av Lentbreen-isfjellet, kjent som «året for den store smeltingen» siden 4. august 2011.

«I løpet av 1970- og 1980-tallet ble det rapportert om en rekke gjenstander fra dette nettstedet til arkeologer, inkludert et fullt bevart vikingtidsspyd. Vi begynte å finne andre gjenstander,» skrev Secrets of the Ice Archaeological Project i en pressemelding.

Teamet oppdaget også en eldgammel hestemøkk som ble funnet under stress på overflaten av en Lentbreen-isplaster. Lentbreen Ice Patch fortsatte å smelte gjennom årene, og stadig flere gjenstander dukket opp fra snøen. Arkeologer sliter fremdeles med å samle nok bevis før de når de endelige konklusjonene om stedet, fra 2011 til 2015.

READ  Dagene på jorden forlenges på mystisk vis, og forskere vet (ennå) ikke hvorfor

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *