7 drepte i norsk ras; 3 personer er savnet

København, Danmark (AP) – Fem dager etter at et skred drepte minst syv mennesker mens de evakuerte hjem i en landsby nord for hovedstaden, sa norske tjenestemenn mandag at de fortsatt var «trygge» på de overlevende i kollisjonsputer. Tre er fortsatt savnet.

Politiets talsmann Roger Peterson sa at det fortsatt ble utført søkearbeid i en skredrammet landsby rundt 25 kilometer nordøst for Oslo. Men bare lik er funnet de siste dagene.

Regionens frysende temperaturer «virker mot oss, men de savnede kan overleve så lenge det er groper der de kan bli» (redningsmenn). Holward Steve deltar i redningsaksjonen.

Askils temperatur var minus 8 grader Celsius (17,6 grader Fahrenheit) mandag.

«Jeg beskriver fortsatt situasjonen som veldig usann,» sa Anders Ostenson, ordfører i Gazettere kommune, der høringen ligger.

Ett offer ble funnet fredag ​​og lørdag, og tre til ble funnet søndag, sa myndighetene. Ti personer ble skadet og en av dem ble alvorlig skadet.

Søketeam patruljerte med hunder mens helikoptre og droner med varmegjenkjenningskamera fløy over et ødelagt fjellovergang i landsbyen Askil, det verste raset i moderne norsk historie. Minst 1000 mennesker ble evakuert.

Tidlig onsdag morgen skjedde skredet over en vei via Ask og etterlot en dyp, grøftaktig dal. Noen bygninger henger nå i utkanten av dalen, som vokste til 700 meter lang og 300 meter bred. Minst ni bygninger med mer enn 30 leiligheter ble ødelagt.

«Det er helt forferdelig,» sa kong Harold V etter et besøk av norske kongelige på raset på søndag.

Det lave antallet dagslys i Norge på denne tiden av året og frykten for ytterligere erosjon hemmer redningsarbeidet. Bakken på stedet var sprø og tålte ikke vekten av tungt redningsutstyr.

READ  Sveits slo Norge 3-0 for sin andre seier i turneringen i Riga

Den nøyaktige årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, men det er kjent at området inneholder mye hurtig leire, et stoff som kan endre seg fra et fast stoff til en flytende form. Eksperter sa raske gjørmeskred sammen med kraftig nedbør og vått vintervær kan forårsake ras.

I 2005 advarte norske myndigheter folk om å ikke bygge boligbygg i området og sa at det var et «høyrisikoområde» for ras, men hus ble bygget et tiår senere.

Norges største ras i 1893 drepte 116 mennesker i Vertal, nord for Trondheim, i Midt-Norge. 1,4 millioner og mer enn 2 millioner kubikkmeter landareal sies å være 40 ganger større enn det falt et sted.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *