– Å komme mot oss er nå en bombe – VG.

Rømninger: Folk bærer eiendelene sine til et ly i Puerto Cabos, Nicaragua, før orkanen Iota treffer bakken. Foto: Wilmer Lopez / Stringer / Reuters

Storm, regn, skred og død er rapportert siden Typhoon Iota traff Mellom-Amerika tirsdag kveld.

Mens regionen fremdeles sliter med virkningene av den ødeleggende stormen Etta Vasket avlinger og drepte dusinvis av mennesker for to uker siden, Det forventes en ny katastrofe.

Orkanen «Iota» ble oppgradert til en femte type mandag ettermiddag, den høyeste på Sapphire-Simpson-skalaen. Før den traff land i Nicaragua, ble den nedgradert til den fjerde kategorien.

US National Hurricane Center advarer om at «Iota» vil være vind og livsfarlige stormer og regn. Dette er det vi kaller en orkan for “katastrofe”.

Les mer

Storm «Etta»: – Kona mi er død, barnebarna mine er døde

Mange sentralamerikanske byer er fortsatt delvis oversvømmet, og jorden har vært nedsenket i vann siden «Etta», og World Food Program sier at det er behov for mer enn en million hjelpemidler i form av mat i etterkant av stormen.

Myndigheter fra Panama til Guatemala prøvde å evakuere folk fra fjell, vulkaner og vannforekomster, i frykt for at «Iota» ville forårsake den samme ødeleggelsen.

«Det som kommer til oss nå er en bombe,» sa Honduras president Juan Orlando Hernandez på en felles pressekonferanse med Guatemalas president Alejandro Chiamate mandag.

Ifølge Reuters nyhetsbyrå beskrev presidentene Mellom-Amerika som det mest berørte området av klimaendringene, og sa titusenvis av familier hadde mistet hele avlingen siden «Etas» -katastrofen.

Hernandez sa at «Iota» ville forlate Honduras og våre naboer i en veldig vanskelig situasjon.

READ  Nytt vikinggravskip oppdaget i Norge

Utgang: En kvinne står foran et lite hus i Puerto Cabasos, Nicaragua, Philvi, Nicaragua, før orkanen Iota treffer bakken. Foto: STR / AFP

Lokale myndigheter og marinen har gjort en seriøs innsats for å evakuere familiene.

«Det er landsbyer for å beskytte eller forsvare seg, mens andre ikke har klart å takle denne katastrofen siden «Etta»,» sa Dionella Wood, ordfører for Press Laguna i Honduras.

«Det største problemet vi har akkurat nå er at vi ikke har nok drivstoff til å fortsette å evakuere folk på båten,» sier Wood.

Orkansesongen i 2020 var ekstraordinær, og det som rammet Mellom-Amerika midt i den økonomiske krisen forårsaket av epidemien.

Klimaendringer fører til mer nedbør og mer tørke over Mellom-Amerika, noe som kan føre til fattigdom som tvinger folk til å flykte fra sine hjem, ifølge FN. Høykommissæren for flyktninger sa forrige uke.

Reuters rapporterer at eksperter frykter den forverrede situasjonen forårsaket av stormen kan føre til mer smitte, mer sult og en ny migrasjonsrunde fra regionen.

VG Rabattkoder

Forretningssamarbeid med Kickback.no

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *