Afghanistan: Taliban forventes i Norge å føre samtaler med vestlige land


LTaliban vil i neste uke holde samtaler med europeere og amerikanere, med fokus på den kritiske humanitære situasjonen i Afghanistan, og deres første offisielle besøk i Vesten siden de kom tilbake til makten i august, meldte norsk diplomati fredag.

En delegasjon fra Den islamske bevegelsen vil være i Norge fra 23. til 25. januar og møte norske tjenestemenn og representanter for andre allierte og medlemmer av det afghanske sivilsamfunnet.

Representanter fra USA, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Italia og EU vil være representert, ifølge det norske utenriksdepartementet.

– Vi er dypt bekymret over den alvorlige humanitære situasjonen i Afghanistan, hvor millioner av mennesker står overfor en massiv humanitær katastrofe, sa Norges utenriksminister Anniken Hoodfeld i en uttalelse.

– For å hjelpe de sivile i Afghanistan, må det internasjonale samfunnet og afghanerne gå i dialog med Taliban fra ulike samfunnslag, la han til.

Den humanitære situasjonen i Afghanistan har tatt en dramatisk vending siden august og Taliban har kommet tilbake til makten, og står overfor en nesten tom kasse etter lynets seier over landet.

Internasjonal bistand, som finansierte nesten 80 % av Afghanistans budsjett, ble brått kuttet, og USA frøs 9,5 milliarder dollar i sentralbankaktiva.

«Ikke gjenkjent»

En Taliban-delegasjon ledet av den afghanske utenriksministeren Amir Khan Mutaki drar.

– Dette (besøket) vil bane vei for diskusjoner, møter og avtaler med EU-land, sa den afghanske regjeringens talsmann Jabihullah Mujahid til AFP.

Han la til at det også ville være diskusjoner med Washingtons representanter om «ventende saker» som frigjøring av midler fra Afghanistan.

Hungersnød truer nå 23 millioner afghanere, eller 55 % av befolkningen, og ifølge FN trenger landet 4,4 milliarder dollar fra givere i år for å takle den humanitære krisen.

READ  I Norge har Kilian Jornet sin XXL skifjellklatring

Hun understreker at Norge er «klare» på sine forventninger, spesielt når det gjelder kvinners utdanning og menneskerettigheter. Huitfeldt bemerket at de planlagte møtene «ikke legitimerte eller autoriserte Taliban».

«Men i praksis må vi snakke med myndighetene som styrer landet. Vi kan ikke la den politiske situasjonen føre til en enda større humanitær katastrofe,» understreket han.

Ingen land har ennå anerkjent Taliban-regjeringen dersom EU torsdag kunngjorde at den ville gjenopprette «minimumsnærværet» til sitt personell i Kabul for å lette humanitær bistand til Afghanistan.

Norge, som er vant til mekling, har vært i samtaler med Taliban i årevis etter å ha deltatt i den internasjonale kampanjen Enduring Freedom, som kastet dem ut i 2001.

Kvinners rettigheter

Det internasjonale samfunnet venter imidlertid på å se hvordan islamske fundamentalister, som satt ved makten mellom 1996 og 2001, trampet på menneskerettighetene og ønsket å styre Afghanistan.

Taliban hevder å være modernisert, men jenter blir ofte ekskludert fra offentlig ansettelse og videregående skoler for jenter er stort sett stengt.

I Oslo sa Norge at deres representanter burde møte kvinner, journalister og personer som arbeider innen menneskerettigheter, humanitært arbeid og økonomiske, sosiale og politiske spørsmål.

Før Norge hadde Taliban besøkt Iran, Tyrkia, Pakistan og Doha på dette stadiet, hvor de hadde samtaler med amerikanske representanter.

Mange land, inkludert Pakistan, Russland, Kina, Tyrkia, De forente arabiske emirater og Iran, hadde åpnet sine ambassader i Kabul etter Talibans seier, men anerkjente ikke deres regjering.

Vestlige diplomater begynte å utvise sitt personell fra første halvdel av 2021, da amerikanske tropper startet operasjoner for å trekke seg fast fra Afghanistan. Talibans ankomst endte i slutten av august med en kaotisk evakuering av 120 000 mennesker.

READ  En norsk feiing med Emil Iverson i første fase; Skomaker 18., Patterson 21. - Fosterscare.com

21.01.2022 14:03:57 – Oslo (AFP) – © 2022 AFP

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *