Alkohol, falske nyheter: opphavet til faren

Sophie Laguesse er doktor i nevrovitenskap og kvalifisert forsker FNRSi laboratoriet til Molekylær regulering av nevrogenese GIGA-stamceller, GIGA-nevrovitenskap). Hun har en grad i biomedisinske vitenskaper fraULiège. Han fullførte en doktorgrad i nevrovitenskap om hjerneutvikling under veiledning av Laurent NguyenForskningsdirektør FNRS (han var vår gjest 3. mars 2018, se artikkelen dedikert til ham) i denne lenken). Sophies forskning fokuserte deretter på utviklingen av hjernebarken og førte til identifiseringen av en ny mekanisme som er ansvarlig for mikrocefali.

Sophie Laguesse fortsatte deretter sine forskningsaktiviteter under en post-doktorgrad vedUniversity of California i San Francisco. Det er her han begynner å jobbe med alkoholavhengighet med dorit rum. Disse tre årene med forskning er kronet av identifiseringen av et nytt protein som virker på nivået av «gledesenteret» og som fremmer tvangsmessig atferd av alkoholavhengighet.

Da han kom tilbake til Belgia, bestemte han seg for å kombinere sine to favorittemner: hjerneutvikling og alkoholavhengighet. Hans nåværende forskning fokuserer på effekten av alkohol på modningen av ungdomshjernen i laboratoriet til Molekylær regulering av nevrogenese (GIGA-celler). Den prefrontale cortex er en av de siste hjerneregionene som modnes, rundt 21 år, og er utsatt for alvorlig skade fra alkoholbruk. Imidlertid kontrollerer denne delen av hjernen utøvende funksjoner, beslutningstaking, følelser. I voksen alder har Sophie Laguesse oppdaget at mus som drakk alkohol i ungdomsårene utvikler angstlidelser, depressiv atferd og er mindre i stand til å kontrollere forbruket sitt, til det punktet at de utvikler en avhengighet.

Sophie ønsker nå å identifisere mekanismene som forklarer denne innvirkningen av alkohol på hjernens utvikling, spesielt for å utvikle medisiner mot alkoholisme. Blant prosjektene: bidra til forbedring av forebygging blant unge.

READ  Den multinasjonale MRTT -flåten fortsetter å vokse med ankomsten av det femte flyet

Forskningen hans har blitt belønnet med Collen-Franqui oppstartsstipend (2021-2024) og Young Researcher-stipendet til Hjerne- og atferdsforskningsstiftelsen (USA).

Sophie Laguesse deltok også til «Binôme»-prosjektet, som samler forfattere og forskere for å bringe frem i lyset et kunstnerisk verk. Etter å ha møtt forfatteren Hakim Bah, som han forklarte forskningen sin til, ble han inspirert til å skrive «Cervical Dislocation», et 30-minutters stykke lest av skuespillere fra selskapet «Betydningen av ord». Det ble presentert i Avignon i juli 2019. Stykket tar blant annet for seg følelsene til forskeren i møte med dyreforsøk.

Rådføre artikkelen dedikert til Sophie Laguesse i nr. 123 av FNRS News på sidene 38 og 39.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *