Amerikansk mellomvalg: Republikanerne dominerer House, tett kamp i Senatet, «god dag for demokrati» for Biden

Joe Bidens demokratiske parti klarte seg bedre enn ventet i det amerikanske mellomvalget. I følge anslagene dominerer den republikanske leiren kammeret ved å registrere flere seire, men fremgangen har vært mindre enn forventet. I Senatet er de to partiene på armlengdes avstand, så republikanerne har ennå ikke fått fullstendig kontroll over Kongressen, men et hus med republikansk flertall vil være nok til å begrense eller blokkere nesten all president Joe Bidens politikk.

John Fettermans seier i Pennsylvania svinger senatet til fordel for demokratene. I Florida etablerer guvernør Ron DeSantis republikansk dominans i staten og hans personlige ambisjoner for Det hvite hus.

God dag for demokratiet

Valgdeltakelsen ved forrige mellomvalg var lavere enn i 2018, men den var den nest høyeste på 50 år. Dette bemerkelsesverdige rallyet forklares med inflasjonen, som er den høyeste på 40 år, og som kan ha oppmuntret folk til å stemme mot Bidens politikk. På sin side har demokratene samlet seg for å forsvare abortrettigheter.

Tidligere president Donald Trump, som forventes å kunngjøre sitt presidentvalg i 2024, har sett noen av kandidatene han støtter tape i meningsmålingene.

En rød bølge, ikke en flodbølge

Så det er ikke»Rødt tidevann«, republikanernes farge, som noen av dem spådde, men Representantenes hus er på vei til å bli kontrollert av republikanerne, selv om demokratene har beseiret dem i flere tette konkurranser.

Klokken 18 (belgisk tid), ifølge CNN, fulgte demokratene republikanerne med 184 med 202 av 435 seter, med et flertall satt til 218.

Hvis de gjenvinner kontrollen over Kongressen, kan republikanerne blokkere en økning i amerikansk militærhjelp til Ukraina, men analytikere mener de kan bremse den, ikke kutte den helt.

READ  Utenriksminister Colin Powell under George W. Bush er død

Ulike reaksjoner

Stemningen i Det hvite hus ble bedre for timen, og rådgivere som hadde vært nervøse tidligere på kvelden viste seg mer smilende senere. Onsdag morgen var Joe Bidens stabssjef fornøyd med resultatene og spøkte: «Undervurder aldri hvor undervurdert «Team Biden» er.»

«Det er klart at vi vil fange Representantenes hus«: Den republikanske tenoren Kevin McCarthy ga uttrykk for sine forhåpninger tirsdag til onsdag kveld mens resultatene fortsatte å rulle inn.

«Det er ikke så stor bølge som jeg forventet. Noen tette meningsmålinger har gått den andre veien for nå.» Den republikanske Texas-senatoren Ted Cruz sa at han også hadde en spådom Rød tsunami«.

Fetterman, en demokrat, fravrist et sentralt senatorialsete i Pennsylvania

Det vil ta dager, til og med uker, før et flertall i Senatet, der demokratene hadde et lite flertall før valget. Foreløpig er de to leirene uavgjort: Demokratene har 48 seter, republikanerne har 100. Demokratene har vunnet et nøkkelsete i Pennsylvania, med John Fetterman som vant Pennsylvania for å møte Trumps kandidatur. .

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *