Antioljeaktivister prøver å holde seg til Munchs «rop» i Oslo

Miljøvernere forsøkte uten hell å få tak i «Skriket», det ikoniske mesterverket av den norske maleren Edvard Munch i Oslo fredag.

Vakter ved Nasjonalmuseet i Oslo grep inn og maleriet, beskyttet av glass, ble ikke skadet, opplyser politiet i den norske hovedstaden på Twitter.

«Jeg skriker når folk dør!» ropte den ene av de to pågrepet under aksjonen, meldte norske medier. «Jeg skriker hvis politikere ignorerer vitenskapen», ropte den andre.

Hendelsen, som skjedde rundt 10:30 GMT, var den siste i en rekke handlinger utført av klimaaktivister ved flere store museer rundt om i verden for å protestere mot deres manglende oppmerksomhet.

– Vi er på Nasjonalmuseet etter oppfordring fra vaktene. De slo tre personer, to av dem prøvde å holde seg til brettet, opplyser Oslo-politiet.

«De lyktes ikke, men det var spor av lim på glasset. Det var ingen skade på maleriet.

Organisasjonen «Stop Oil Exploration» ba om utspillet fra det norske kulturmagasinet Tidens ånd, og sa at det var ment å «vekke folk opp fra deres apati for å få den debatten vi ønsker».

Norsk kulturminister Anette Trettebergstuen kalte utspillet «uakseptabelt».

Norge er den desidert største oljeprodusenten i Vest-Europa og møter økende kritikk over oljeutvinning.

Siden 1893 har Munchs verk blitt et symbol på eksistensiell angst. Den skildrer et menneskelignende ansikt som holder hodet i hendene, med en virvlende himmel som bakgrunn, og uttrykker redsel.

Nesten 100 store museer rundt om i verden ga en felles uttalelse torsdag der de sa at aktivister som sikter mot verkene «sterkt undervurderer» skaden de kan forårsake.

De siste ukene har pro-klimaaktivister stukket hendene i et Goya-maleri i Madrid eller Andy Warhols berømte «Campbell’s Soup»-skjermtrykk utstilt i Australia og sprutet tomatsuppe over «Sunflowers by Van Gogh» i London. og smurte potetmos på Claude Monets mesterverk i Potsdam, nær Berlin.

READ  Dagens fotballspill: Om Norge på søndag

Aksjonen i Oslo falt sammen med at Egypt var vertskap for FNs årlige klimatoppmøte. COP27.

Se videoen

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *