Apple vil introdusere et verktøy mot spyware

SAN FRANCISCO (awp / afp) – Apple vil tilby et nytt databeskyttelsesverktøy til journalister og aktivister denne høsten etter at Pegasus-saken avslørte de ekstraordinære tekniske egenskapene til noen spionprogrammer.

«Lockdown»-modus («Kontroll»), forklarte Apple i en pressemelding onsdag, «er en ekstrem beskyttelse, valgfri, for et svært lite antall brukere hvis digitale sikkerhet er alvorlig truet.»

De er «sårbare for svært sofistikerte angrep, takket være programmene til NSO Group og andre leiesoldatselskaper som utvikler spionprogrammer på vegne av myndigheter», beskriver det kaliforniske selskapet.

I september ble Apple tvunget til å hastelappe en datamaskinsårbarhet der det israelske selskapet NSO Groups Pegasus-programvare kunne påvirke iPhones. «Null klikk».

Det nye alternativet vil tillate brukere å fullstendig beskytte flere tjenester og innhold, inkludert lenker, på enheten sin. Hvis datamaskinen er låst, kan den ikke kobles til iPhone via kabel.

Apple har også utvidet programmet for cybersikkerhetsforskere. Teamet vil tilby en ny bonus på opptil $2 millioner til hackere som rapporterer feil i låsemodus.

En internasjonal mediegruppe avslørte for et år siden at Pegasus gjorde det mulig å spionere på mange journalister, politikere, aktivister eller næringslivsledere fra ulike land, inkludert Frankrikes president Emmanuel Macron.

NSO-gruppen har gjentatte ganger lovet at deres teknologier lar stater redde liv, for eksempel ved å spore pedofile og terrorister.

Men Apple, som har bygget sin suksess på et spesielt sterkt rykte for sikkerhet og personvern, sendte inn en klage mot det israelske selskapet i november.

Han påsto at han var ansvarlig for de «skadelige handlingene» til noen av klientene hans, inkludert regjeringer.

«Dette er skruppelløse leiesoldater fra det 21. århundre som har bygget sofistikerte cyberovervåkingsmaskiner, begått åpenbare og rutinemessige overgrep,» påpekte den amerikanske gruppens advokater i klagen.

READ  Servicio de tres deportes con tarifa comunitaria a partir de $ 150 por mes

For to uker siden avslørte Google italiensk spionprogramvare som ble brukt til å hacke smarttelefoner for å spionere på brukere i Italia og Kasakhstan.

«Disse selskapene legger til rette for spredning av farlige hackingverktøy og bevæpner regjeringer som ikke kan utvikle disse egenskapene,» sa teknologifirmaet.

afp/rp

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *