Arkeologer har avdekket et viking-gammelt skip begravet i Norge

Arkeologer som bruker radarteknologi, har avdekket et årtusen gammelt forlis i Sørøst-Norge, som de mener inneholder spor etter liv på slutten av vikingtiden etter Romerrikets fall.

Lars Gustavsen, forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning og sjefredaktør for en artikkel om funn, utgitt onsdag I det eldgamle magasinet, Sa teamet hans oppdaget i april 2018 i Kellestot, Norge. En bonde informerte de lokale myndighetene om planer om å bygge dreneringsgrøfter i et av sine felt, noe som førte til arkeologiske utgravninger.

«Vi var klar over et annet nettsted i dette området før vi startet,» sa Mr. Sa Gustavsen. «Nå har vi en annen som kan gi oss mer informasjon om hvordan samfunnet ble bygget, hva slags politisk system de hadde, hva slags teknologiske systemer de hadde.»

Arkeologer har brukt et motorisert, høyoppløselig jordgjennomtrengende radarsystem. Fra rundt 750 til 1050 fant de bevis på et skipsgrav, en bankett og en annen bygning som hadde vært et tilbedelsessted i vikingtiden. På den tiden betydde begravelsen av et skip en trygg gjennomgang av livet etter døden og var et tegn på status, rikdom og politisk eller religiøs tilhørighet.

I løpet av de kommende månedene vil det arkeologiske teamet gjennomføre en større undersøkelse, som de håper vil finne ytterligere bevis for det bredere samfunnet på den tiden.

(Bonde Olav Jellestad, som eier landet hvor restene ble funnet, klarer ikke å dyrke avlinger i sin arkeologi, mens ytterligere arkeologisk forskning pågår, men den norske regjeringen kompenserer ham, sa Gustavsen. Jellestad svarte ikke på en forespørsel om kommentar.)

Nettstedet ser ut til å ha dannet en grav i jernalderen, som ble utvidet i vikingtiden, sier studien.

READ  Facebook -krasj: Telegram hevder å ha slått telegrafrekord

I det meste av tiden besto Skandinavia av små riker, som, når de ble konsolidert, noen ganger lanserte skip med skip som fraktet hundrevis eller tusenvis av soldater i brutale angrep. De drev med slavehandel og opprettholdt omfattende handelsruter: frakt fra nordkysten av polarsirkelen gjennom vestkysten av Norge gjennom Danmark og over hele det europeiske kontinentet, og førte slaver, edle metaller og varer inn i Middelhavet.

Dr. Elizabeth Ashman Rowe, lektor i skandinavisk historie ved University of Cambridge som ikke var involvert i studien, sa at funnene er spennende, men ikke overraskende. Han sa at tidligere funn indikerte at området var under kontroll av påfølgende lokale herskere som hadde makt over små regioner og handelssteder.

Når utgravningene er fullført, er det mulig å fortelle om en mann eller en kvinne ble gravlagt på stedet der skipet ble gravlagt. De fleste som ble gravlagt i de oppdagede skipene var menn, men på et sted i nærheten ble to kvinner begravet.

Dr. Rowe påpekte at et brodert bånd og andre gjenstander som ble funnet på stedet antydet at en av kvinnene kan ha vært prest, en «trollkvinne» eller noen med betydelig religiøs makt eller ansvar. Han sa at kvinnen begravd med ham kan ha vært hennes assistent.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *