Arktis er et sted for ekstraordinært internasjonalt samarbeid. Kan det fortsette?

En soldat fra 2. tankskadron av 1. bataljon av den nordlige brigaden av den norske hæren ser ut fra toppen av en tank under en norsk-amerikansk militærøvelse i Sitermoen, Norge, 30. oktober 2019. Reuters / Stoyan Ninov

I flere tiår har Norges politikk overfor nabolandet Russland balansert “mellom avskrekking og beroligelse” og “fasthet og forutsigbarhet,” sier En Eriksen Surried, landets utenriksminister. Denne policyen har ikke endret seg. Men det har blitt en vanskeligere oppgave i møte med det stadig forverrede sikkerhetsmiljøet. “

Sureid snakket 19. mars i Looking North: En konferanse om sikkerhet i Arktis, arrangert av Atlantic Council’s Transatlantic Security Initiative ved Scowcroft Center for Strategy and Security. Arrangementet fokuserte på de geopolitiske, sikkerhetsmessige, økonomiske og miljømessige utfordringene for de åtte landene hvis territorier ligger nord for polarsirkelen.

Sureid har advart om at det russiske militæret har blitt “mer påståelig og mindre forutsigbart” de siste årene, og dette er “veldig bekymringsfullt” for Norge.

“Å holde Nord-Norge som en sterk, spenstig og blomstrende region er en viktig investering i både sikkerhet og økonomisk vekst,” sa Swred. “Det vi gjør lokalt i Nord-Norge har store implikasjoner, blant annet med Russland” – som Norge deler en grense på 198 kilometer med.

Hun la til at “det er store muligheter for vitenskapelig samarbeid” med Russland. Hun bemerket at “det arktiske miljøet er veldig skjørt, og klimaendringer skjer i Arktis dobbelt så raskt enn noe annet sted i verden.” “Vi må jobbe med dette veldig raskt.”

Se hele arrangementet

Når Russland påtar seg formannskapet i Arktisk råd, vil enhet være avgjørende

Sureid sa at hun ble oppmuntret av USAs president Joe Bidens nye tilnærming til internasjonalt samarbeid i spørsmål som spenner fra klimaendringer til kjernefysisk sikkerhet.

Du ser, “En av de viktigste tingene den nye administrasjonen kan gjøre er å opprettholde Arktisk råds meget sterke enhet,” Inkluderer USA, Norge og Russland er blant medlemmene. I Arktisk råd, forklarte hun, er det styringsstrukturer som alle medlemsland må respektere og overholde. “Hvert land som bryr seg om Arktis, bør være tilknyttet disse strukturene. Dette er den eneste måten det kan fungere. Slik har det fungert i flere tiår.”

De Arktisk rådDet Sureid kaller “det viktigste forumet for arktiske spørsmål”, ble grunnlagt i 1996 og har åtte medlemmer. Tretten andre land, inkludert Kina, har observatørstatus.

READ  Greta Thunberg, Donald Trump, WHO er blant de nominerte til Nobels fredspris 2021

“I motsetning til mange andre deler av regionen er det ikke bare is og snø i det norske Arktis. Det er en veldig utviklet del av landet vårt,” og bemerker at det “også er hjemmet til noen av våre ledende akademiske og forskningsinstitusjoner, i områder som som havforskning, fiskeri og forvaltning. Naturressurser. Vi fokuserer også på rene og nye energiteknologier. “

Under Arktisk råds ministermøte 20. mai i Reykjavik vil Island overlate det nåværende toårige presidentskapet til Russland.

Russlands militære oppbygging over grensen til Norge har økt dramatisk de siste ti årene. Dette utgjør selvfølgelig også en strategisk utfordring for NATO, “sa utenriksministeren. Russland har også utvidet sin sivile og militære infrastruktur i Arktis kraftig. Det har utviklet nye militære evner med styrke og evne til å svare på å treffe mål fra en lengre distanse og med større nøyaktighet.

På den annen side sa Surid at Kinas interesse for Arktis stort sett har vært begrenset til å undersøke klima- og miljøspørsmål.

“Inntil nå var de konstruktive og respekterte internasjonal lov, men dette er et spørsmål som vi følger nøye med,” sa hun. “Vi har sendt en veldig klar melding til Beijing om at stabiliteten i Arktis lenge har vært upåvirket av konflikt i andre deler av verden.”

Abonner på arrangementer og legg ut på Arctic Security

Abonner på oppdateringer fra Atlantic Council’s Transatlantic Security Initiative, som dekker debatten om de største sikkerhetsutfordringene NATO og dets viktigste partnere står overfor.

Vil status quo i Arktis vare lenger?

James Dehart, utenriksdepartementets koordinator for Arktis, uttrykte forsiktig optimisme om regionens fremtid.

“Det gir meg selvtillit [are] Dehart sa “fakta på bakken” og understreket at han ikke undervurderte risikoen som venter på Arktis. Dette er en fredelig region. I mange henseender er status quo misunnelig. Det foregår fantastisk samarbeid i det vitenskapelige forskningsmiljøet ”og” bemerkelsesverdig samarbeid ”gjennom Arktisk råd, inkludert med Russland.

Utnevnt av tidligere amerikanske president Donald Trump, sa Dehart at den forrige administrasjonen ønsket en balansert tilnærming, men manglet klimadimensjonen. “Vi har nå en sterk klimapolitikk. Vi løfter vårt ambisjonsnivå, inkludert i Arktis, med svart karbon og metan, med mer å følge. Det er både endring og kontinuitet her,” [but] Det er klart at sikkerhetsrisikoen og utfordringene ikke forsvinner umiddelbart. “

Dehart la til at mens Kina utgjør noen utfordringer i Arktis, utgjør det mindre en sikkerhetstrussel enn Russland, i hvert fall foreløpig.

READ  Capella bringer nytt liv til Norges historiske kobbersektor

“Det er ingen meningsfull kinesisk militær tilstedeværelse for øyeblikket i Arktis,” sa han. Imidlertid fulgte han opp dette for å si: “Kineserne er interessert i å få fotfeste for å oppnå infrastruktur og mineralrettigheter,” og dette er urovekkende for Arktis fordi “standarder [China has] Brakt andre steder var ikke høy, deres tilnærming er mindre enn gjennomsiktig, og de har medført uholdbare gjeldsbelastninger og miljøskader. “

Katarzyna Ziske, professor i internasjonale relasjoner, Oslo Norsk institutt for forsvarsstudierHan bemerket: “Kina har vært veldig stille. Problemet er at kinesiske økonomiske aktiviteter blir sett på gjennom en linse av geopolitisk innflytelse.” Bekymringen er om kineserne utvider seg. [economic] Tilstedeværelsen kan følges av en eller annen form for sikkerhet og militær tilstedeværelse ”- som begge vil bidra til en opptrapping av spenningen i regionen.

Zysk forklarte: “Russland kontrollerer nesten halvparten av breddegraden nord for polarsirkelen, inkludert de fleste av de nordlige sjøveiene, enorme naturressurser og [it has] Omfattende og voksende militær tilstedeværelse og aktiviteter i regionen … Men samtidig er Arktis ikke et isolert sikkerhetsrom. Det vil trolig bli ytterligere flettet med globale problemer og problemer ettersom det fortsetter å være åpent for menneskelig aktivitet, både kommersielt og militært.

Trusselen om russisk forvirring

Thomas Nielsen, redaktør av nettstedet Barents uavhengige skjermDeres kontor ligger en ti-minutters kjøretur fra Norges grense til Russland. Som journalist har Nielsen vært vitne til en “radikal endring” de siste månedene med å innhente informasjon fra offisielle russiske militære kilder.

Når noe skjer med den nordlige flåten i Russland, kunne jeg tidligere ha ringt pressetalspersonen og fått svar. I dag har jeg som utenlandsk journalist ikke lov til å snakke med ham. Jeg fikk bare svar på å sende en forespørsel til det russiske forsvarsdepartementet i Moskva, “og la til at hvis departementet i det hele tatt svarer, er det vanligvis etter en uke eller to.” Og hvis jeg skriver en historie om en atomdrevet ubåt brenner bare seksti nautiske mil unna Norges grenser, jeg beklager, jeg kan ikke vente. “

Han la til at det ikke er noen uavhengige medier i Russland som fokuserer på slike spørsmål – og at svært få frivillige organisasjoner i Murmansk eller andre nærliggende byer kan stille kritiske spørsmål som må tas opp raskt.

READ  Oppdatering 1 - Norsk Naseer studerer en børsintroduksjon etter Arctic kobbergruveavtale

For bare to uker siden hadde vi et enormt russisk krigsskip som seilte for første gang siden slutten av Sovjetunionen for mer enn tretti år siden vest for Fisher-halvøya, nær Norges territorialfarvann. Det som bekymrer meg er at når noe går galt, benekter de det. De gir ikke generell informasjon. Dette kan føre til feiltolkninger. “

Spekteret av klimaendringer trumfer alt annet

Imidlertid kan disse problemene bli redusert av fremtiden for stigning i havnivå og smeltende iskapper.

Sharon Burke, seniorrådgiver for L. Nye Amerika Direktøren for Resource Security Group sa at hun er ekstremt bekymret for det ustoppelige worst case-scenariet med potensielt katastrofalt havnivå forårsaket av forsvinning av arktisk is og frigjøring av metan.

“Fremtiden for Arktis er spennende og forferdelig.” Burke, som også er tidligere forsvarsmedarbeider i Obama-administrasjonen, sa: “Det er en ny grense, og kanskje den siste landgrensen i verden.” Hun bemerket at nye ressurser som olje, gass og sjeldne mineraler åpner seg, flere investeringer må gjøres i tunge isbrytere, flere militærbaser, flere etterretningsaktiver og En dypvannsport i Nome, AlaskaEn regning på 505 millioner dollar ble vedtatt av den amerikanske kongressen i desember 2020 og er nå klar til bruk.

Burke sa: “Men som klimasikkerhetsekspert er svaret mitt [that] Hvis Arktis smelter nok til å være relevant, er vi i store problemer. “

Larry Luxner er frilansjournalist og fotograf basert i Tel Aviv som dekker Midtøsten, Eurasia, Afrika og Latin-Amerika.. Følg ham på Twitter @Luxner.

Videre lesning

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *