Armenia beskylder Aserbajdsjan for å ha brutt våpenhvile – VG

Zoro: Flere kvinner samlet seg i byen Kantza i Aserbajdsjan etter et rakettangrep lørdag kveld. Foto: BULENT KILIC / AFP

Armenia og Aserbajdsjan ble lørdag enige om å starte en ny våpenhvile i den omstridte Nagorno-Karabakh. Kort tid etter at den trådte i kraft, anklaget Armenia andre partier for å ha brutt den.

«Armenia og Aserbajdsjan har blitt enige om en humanitær våpenhvile fra midnatt 18. oktober,» skrev talskvinne for armensk utenriksdepartement, Anna A. Nakhtalyan, på Twitter lørdag kveld.

Ingenting ble sagt i noen av dem Nyheter fra Aserbajdsjans utenriksdepartement snart.

Men bare timer etter at den humanitære våpenhvilen trådte i kraft, sier Armenia at Aserbajdsjan har brutt den.

Talsmann for den armenske forsvarsministeren Skriver på Twitter Da våpenhvilen trådte i kraft, fire minutter etter midnatt, begynte aserbajdsjanerne å skyte artilleriskall.

Aserbajdsjan har ennå ikke svart på påstandene.

Konflikten mellom Nagorno-Karabakh og Armenia på den ene siden og Aserbajdsjan på den andre siden har eskalert tidligere. Våpenhvilen trådte i kraft sist lørdag.

Begge sider rapporterer nå om flere sivile tap, Og det har vært rapporter om både barneskoler og sykehus i bygninger bygd i ruinene som et resultat av rakettangrepet. Lørdag kveld ble også byen Kantsja utenfor regionen rammet av et rakettangrep.

– Forferdelig og uakseptabelt

– De pågående konfliktene i og utenfor Nagorno-Karabakh setter barn under et forferdelig og uakseptabelt press. FN sier utallige barn og familier har fått alvorlige psykologiske traumer og sorg i flere uker. Barnas fond UNICEF skriver i en uttalelse lørdag.

Bakgrunn: Veien til krig

– UNICEF oppfordrer sterkt til umiddelbar gjennomføring av våpenhvilen som begge parter er enige om.

READ  Audi Norge slår tilbake i GMs Will Ferrell Super Bowl-annonse

«Barn, familier og publikum og de offentlige fasilitetene de er avhengige av må beskyttes i samsvar med internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov,» la organisasjonen til.

Den forrige våpenhvilen, forhandlet av Russland, tillot begge parter å utveksle fanger og drepe i konflikten. Imidlertid har den ikke hatt den minste innvirkning siden den trådte i kraft. Innen en dag, Begge parter beskyldte hverandre for å bryte den.

KOMFORT: En nabo trøster Lita Circian (til venstre) nær hjemmet sitt i Nagorno-Karabakh Stephenkert, som ble ødelagt under et artilleriangrep i Aserbajdsjan. Foto: A.P.

Titusenvis vil trenge hjelp

Lørdag snakket VG med Zara Amaduni, talskvinne for den armenske delegasjonen til Den internasjonale Røde Korskomiteen (ICRC) i Jerevan, Armenia.

Han sier situasjonen er kaotisk, og de får ikke tilstrekkelig nødhjelp når krigen fortsetter.

– Det er fortsatt vanskelig for ICRC å yte all nødvendig hjelp på grunn av pågående fiendtligheter.

Han anslår at mange sivile vil trenge nødhjelp i fremtiden.

– Minst titusenvis av mennesker på begge sider vil trenge nødhjelp neste måned. De vil blant annet trenge mat, medisiner og medisinsk utstyr, penger og hjelp til å gjenoppbygge infrastruktur.

I tillegg påpeker Amaduni at ICRC vil fokusere på informasjonsoppdrag rettet mot publikum for å unngå skader og dødsfall som et resultat av ikke-eksplosive ordrer fra artilleriild.

Bakgrunn: Finnes det en løsning på konflikten?

Han sier at han allerede anslår at mange vil trenge hjelp, men at UCRC foreløpig ikke har full oversikt over konsekvensene av krigen.

– Vi kan ikke si noe mer om hvor alvorlig situasjonen er for publikum, når vi har muligheten til å gå til områder der vi kan. Omfanget av de humanitære behovene og konsekvensene av den pågående kampen er vanskelig.

READ  Fotspor av Finland og Van der Poyle

Begravelse: Under begravelsen sørger datteren hans etter rakettangrepet på hjemmet deres i Kantsja. Foto: UMIT BEKTAS / X90076

Les mer

Broken håper på våpenhvile i Nagorno-Karabakh

Fordømmer angrep

Den internasjonale Røde Korskomiteen (ICRC) fordømte angrepet i en uttalelse lørdag morgen.

Organisasjonen skriver i en pressemelding at de reagerer på massesivil ødeleggelse som et resultat av bruk av eksplosiver i tett befolkede områder i Nagorno-Karabakh.

– Vi har sett tunge artilleriangrep på store områder der sivile har blitt hardt rammet. Denne typen våpen brukes ikke i tettbygde områder, sier Morton Dunsen-Krogan, seniorrådgiver for Norges Røde Kors regionale rådgiver.

Både det armenske røde korset og den aserbajdsjanske røde halvmåne gir mennesker førstehjelp, psykologisk støtte og mat, helseprodukter og annen førstehjelp.

ICRC var forberedt på å hjelpe til med overføring av krigsfanger og drepte soldater på begge sider, slik at de kunne gjenforenes med familiene sine. ICRC har også levert medisinsk utstyr til sykehus og kroppsvesker til rettsmedisinske selskaper, la uttalelsen til.

I følge Røde Kors er over 4500 mennesker savnet siden kampene i Nagorno-Karabakh i 1992. I nesten 30 år har ICRC gjentatte ganger hjulpet parter i slike utvekslinger, ettersom konflikten eskalerte i april 2016, skriver de i en pressemelding.

Utenriksminister Ene Eriksen Seride (H) skiller seg fra angrepet lørdag kveld.

– Norge er dypt bekymret for rapporter om sivile tap i og rundt Nagorno-Karabakh-konfliktsonen. Vilkårlig beskyttelse av befolkede områder er uakseptabelt. Vi ber alle parter om å legge ned våpnene og gjenoppta samtalene umiddelbart, ”skrev han Twitter Lørdag.

VG Rabattkoder

Forretningssamarbeid med Kickback.no

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *