Armensk premierminister advarer om kuppforsøk etter at militæret krever avskjed politiske nyheter

Den armenske statsministeren Nicole Bashinian har advart om et “kuppforsøk” mot henne etter at toppmilitære tjenestemenn krevde at hun skulle trekke seg fordi hun håndterte Nagorno-Karabakh-konflikten i fjor.

Under press fra en voksende opposisjonsbevegelse kunngjorde Pashinian torsdag avskjedigelsen av Onik Casparian, hærens stabssjef, og oppfordret militæret til kun å lytte til hans ordre.

“Det viktigste problemet akkurat nå er å holde makten i hendene på folket, fordi jeg anser det som skjer er et militærkupp,” sa Pashinian til nasjonen, som ble sendt på Facebook.

Statsministeren marsjerte deretter gjennom hovedstaden Jerevan, med hundrevis av støttespillere.

Al Jazeras Gogam Vardanian, rapportering fra Jerevan, sa at tiltaket viste at statsministeren ikke hadde planer om å trekke seg.

“Men spenningen er i luften,” sa han.

Tilhengere av opposisjonen Tashkent-partiet deltar i et møte 22. februar 2021 i sentrum av Jerevan og krever avgang fra statsminister Pashinyan, som de sier misbrukte fjorårets krig med Aserbajdsjan. [Karen Minasyan/AFP]

En rekke opposisjonsdemonstranter reiste også til gatene i Jerevan på torsdag og ropte “Nicole, forræder!” Og “Nicole, si opp!” Mens du blokkerer gatene og forstyrrer trafikken rundt hovedstaden.

Nagorno-Karabakh-konflikten

I seks uker ble tusenvis av mennesker drept på begge sider som et resultat av Nagorno-Karabakh-konflikten, men Paschinian, som har sett det fjellrike territoriet avstått fra Aserbajdsjan og de omkringliggende landene, har møtt oppfordringer om å reise fra november.

Krigen avsluttet i november da de to sidene undertegnet en russisk fredsavtale om megling.

Demonstrasjoner har vært sovende i dypet av Armenias vinter, men har gjenopptatt de siste dagene.

Det er uklart om militæret er forberedt på å bruke makt for å støtte sin uttalelse, som ble løslatt tidligere torsdag og signert av Caspian og andre militære toppledere.

“Den ineffektive administrasjonen av den nåværende regjeringen og de alvorlige feilene i utenrikspolitikken har presset landet til randen av sammenbrudd,” heter det i uttalelsen.

READ  Twitters Zeus eller Mar-e-Logo's mus? Republikansk domstol i Florida Trump | Donald Trump

Spenningene økte allerede mellom militæret og pashinerne; Tidligere denne uken avskjediget Pashinian Tran Kachchatrian, den første visepresidenten for offentlig tjeneste.

Kachchatrian spottet statsministerens påstand om at bare 10 prosent av Russlands Iskander-missiler som ble brukt av Armenia i Nagorno-Karabakh-krigen, eksploderte ved innvirkning.

I mellomtiden ba tidligere president Robert Cochrane pashtunene om å “gå” mens de ba armenerne om å “stå ved” hæren.

«Offiserer som mistet krigen og overga landet, må gå,» skrev Kocharyan på Facebook. “Dette er hovedbehovet for vår nasjonale gjenfødelse.”

Moskva skal være stille

Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som Aserbajdsjans land, men styres av etniske armenske styrker og selvutnevnte armenske embetsmenn, og har hatt armensk støtte siden slutten av forrige våpenhvile i 1994.

Kreml sa torsdag at det var bekymret for økende politisk spenning i Armenia, en militærbase i Moskva.

I en konferansesamtale ba Kreml-talsmannen Dmitry Peskov militærene og Pashtun-regjeringen om å løse deres uenigheter fredelig og innenfor rammen av grunnloven.

Al Jazeras Robin Forrestier-Walker, som har dekket konflikten i detalj i årevis, sa at Pashinian var “i den politiske kampen i sitt liv.”

Militæruttalelsen sa at han hadde “mistet støtten fra de væpnede styrkene”, sa Forrestier-Walker. “Men forsøket på å ta makten fra Pashinyan og hans valgte regjering ville være enestående for Republikken Armenia.”

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *