Axiata og Telenor er i samtaler om å danne den største mobiloperatøren i Malaysia

Kuala Lumpur: Det malaysiske teleselskapet Axiata Group Bhd og Norges Telenor ASA er nær ved å inngå en avtale om å kombinere malaysisk mobilvirksomhet for å skape landets beste aktør i en svært konkurransedyktig sektor.

De to selskapene sa torsdag at de var i avanserte samtaler for å slå sammen Celcom Axiata Bhd og DiGi.Com Bhd, hvor hver part eier omtrent 33,1 prosent.

“Selv om en potensiell blanding mellom Celcom og Digi har vært på bordet før, har drivere som introduksjonen av 5G og regjeringens beslutning om å gripe inn nylig rystet bransjen,” sa Mark Robinson, TMTs sjef for Asia Pacific i Herbert Smith Frihiles.

Malaysia, som planlegger å lansere 5G-kommunikasjonsspekter i faser innen utgangen av dette året, har laget et spesialformål, Digital Nasional Berhad, for å overvåke infrastrukturen og distribusjonen av nettverket.

I forrige måned signerte Celcom et memorandum of Understanding med lokal enhet av Huawei Technologies og CyberSecurity Malaysia for å opprette et 5G-testlaboratorium.

“Det er ingen hemmelighet at telekommunikasjonsindustrien fortsetter å møte langsiktige strukturelle motvind representert av bremsende vekst, økende driftskostnader og fallende fortjeneste,” sa Axiata-sjef Ezzeddine Idris i en uttalelse.

Han sa at Celcom Digi Berhad, det kombinerte selskapet, som en sterkere og mer motstandsdyktig forretningsenhet, vil bidra til å “gjenopprette næringens vekst og langsiktighet, særlig når det gjelder å forbedre lønnsomheten.”

Ezzedine sa på en pressekonferanse at den kombinerte enheten, med sine store økonomiske evner, også ville være i stand til å tiltrekke seg og skape fremtredende globale partnerskap.

Acciata sa at lokalt eierskap ville overstige 51 prosent, med malaysiske institusjonelle investorer som eier minst 17,9 prosent av aksjene i Cellcom Digi.

READ  Fakta: Etiske selskapsbeslutninger gjort av Norsk formuesfond | Reuters | Virksomhet

Kombinasjonen av landets nest og tredje største mobiltjenesteleverandører vil skape et selskap med en estimert årlig omsetning på $ 3 milliarder dollar, med et underliggende overskudd på $ 1,4 milliarder dollar fra en abonnentbase på nesten 19 millioner kunder. DiGi.Com har en markedsverdi på 7 milliarder dollar.

Maxis Bhd er Malaysias største mobiltjenesteleverandør med over 9,4 millioner inntektsgenererende abonnenter.

Reuters rapporterte tidligere torsdag at Axiata og Telenor skulle kunngjøre en avtale som involverte den malaysiske mobiltelefonoperasjonen til begge selskapene. Handelen på Axiata og DiGi.Com ble stanset før kunngjøringen.

Telenor-aksjene økte med 2,5 prosent ved 1010 GMT, bedre enn et 0,2 prosent fall i referanseindeksen for Oslo.

Ingen hindringer forutsett

I september 2019 kansellerte Telenor og Axiata en foreslått avtale om å opprette et felles kommunikasjonsforetak med nesten 300 millioner kunder i Sør- og Sørøst-Asia, og beskyldte dem for ‘komplikasjoner’.

“Personlig kan jeg ikke forutse noen hindringer som vi trenger å overvinne, og eventuelle utfordringer som vi trenger å møte, når det gjelder avbrekk,” sa Ezzedine. “Treningen i 2019 ga oss en bedre forståelse av hverandre.”

Han sa også at selskapet ikke ser på ytterligere fusjoner med Telenor.

Telenor sa at avtalen vil gi synergier og gi aksjonærverdier mens den utvikler den asiatiske porteføljen.

Det norske selskapet DiGi.Coms største aksjonær med 49 prosent eierandel har andre asiatiske virksomheter i Thailand, Bangladesh, Myanmar og Pakistan.

Telenors administrerende direktør Sigve Brekke sa at flere asiatiske markeder vil oppleve konsolidering og at konsernet ser etter muligheter.

“De siste to årene har vi snakket om behovet for å bekrefte våre posisjoner i de fem asiatiske markedene vi opererer i. Denne gangen gjør vi det i Malaysia, og vi sier også at vi vil se på muligheter i andre land. “

READ  Norse Atlantic Airways: En ny transatlantisk forstyrrelse

Som en del av den siste foreslåtte avtalen, vil Axiata motta nylig utstedte aksjer i DiGi.Com, og i bytte mot kontant ny gjeld i det kombinerte selskapet på rundt 400 millioner dollar og ytterligere 70 millioner dollar fra Telenor-konsernet.

Axiata og Telenor sa at de vil søke å inngå en avtale om den foreslåtte avtalen i andre kvartal etter due diligence.

(1 USD = 4,1330 ringgit)

(Utarbeidet av Anchuman Daga, Liz Lee og Terry Solsvik; Klipp av Emilia Sithole Mataris og Jason Neely)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *