Belgia ligger på femteplass … foran våre franske, nederlandske og tyske naboer!

Denne onsdagen demonstrerte mange arbeidere foran selskaper for å kreve lavere energiregninger og høyere lønn, kort sagt: de ønsker å gjenvinne noe av kjøpekraften sin.

En mulighet for oss til å se på lønningene til belgiere, sammenlignet med andre land i EU. Og se også på næringslivet.

De siste tilgjengelige dataene finner du i Eurostrat, EU-kommisjonens statistikkbyrå, som har publisert total timelønn for hvert EU-land og per aktivitetssektor, for 2021. At disse tallene ikke tar hensyn til forsvars- og forvaltningslønninger.

På denne rangeringen kommer Belgia på femteplass, bak de nordiske landene (Norge, Danmark og Island) og bak Storhertugdømmet Luxembourg. Mens den totale timelønnen for en europeer er €21,9/time, når Belgia €32/time og er foran sine naboland og til og med foran Frankrike som tilbyr en gjennomsnittslønn på €25,7/time.

Godt forbi HORECA

Tar vi hensyn til sektorene, legger vi merke til at i Belgia, men også i de fleste andre europeiske land, betaler horecasektoren (overnatting og restauranter) det billigste: 21,4 euro/time. Selv på Island, det europeiske landet som betaler best i HORECA-sektoren, forblir lønningene lave (€25,8/time).

Sektoren som betaler best i Belgia er utdanning, med €51,2/time. I følge tabellen publisert av Eurostat er timelønnen til en lærer 2 ganger høyere i Belgia enn i Italia (26,2 euro / time). Belgia er også det europeiske landet hvor undervisning gir best lønn (alltid basert på brutto timelønn). I Belgia er gass- og elektrisitetsproduksjonssektoren (50,2 euro/time) og finans- og forsikringssektoren (47,9 euro/time) de to andre sektorene der folk betaler best.

Kunststrimmel: 2 X mindre enn gasslist

Når det gjelder kunst og underholdning, ligger Belgia på åttende plass med en lønn på 25,5 euro/time, langt fra Luxembourg (39,6 euro/time). Men den dårligste rangeringen er niende, med en bruttolønn på €38,1/time brukt på informasjons- og kommunikasjonssektoren, hvor Norge overgår rangeringen med €52,6/time.

Med 26,1 euro / time er byggesektoren i Belgia rangert som åttende i den europeiske rangeringen, dominert av Danmark som når 38,6 euro / time. Transport- og lagersektoren i Belgia tilbyr litt bedre: 27 euro/time, bortsett fra Norge som tilbyr 42,1 euro/time.

Alle sektorer og alle land til sammen er det utvinningsindustrien i Norge som tilbyr høyest brutto timelønn: €72,6/time. På den annen side betaler Horeca i Bulgaria minst beløp (3,2€/time).

Produktivitet og levekostnader

Men man må være veldig forsiktig med disse tallene, minner økonom Philip Devitt, professor i økonomi, oss om. «Jeg har to ting å si om disse tallene. For det første sier de ingenting om produktiviteten til arbeideren. Sjefen vil ønske å betale arbeideren dobbelt så mye hvis han produserer tre ganger så mye. Vi vet imidlertid at den belgiske arbeideren er veldig produktiv. Arbeidsverktøyene hennes har alltid blitt forbedret i denne forstand. Den andre tingen: disse lønningene må være relatert til levekostnadene. Livet i Frankrike er billigere enn i Belgia, men livet i Holland er dyrere enn i Belgia .» Livet er også dyrere i Belgia enn i Bulgaria. Dette kalles Europa.

READ  Buttigieg gir sitt tilbud om en dollaravgiftsinvestering i elektrisk kjøretøysteknologi

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *