Berlins leietak er ulovlig, avgjør Tysklands høyeste domstol | Tyskland

Tysklands høyesterett har slått fast at husleietaket fra Berlins statsregering er ulovlig, et stort slag for de som kjempet for å holde byen rimelig.

Forfatningsdomstolen i Karlsruhe opphevet torsdag loven og sa at lovgivere i staten ikke har noen rett til å provosere loven, som er en av de mest kontroversielle og kontroversielle lovene de siste årene.

Leietak Med virkning fra februar i fjor ble leien på 1,5 millioner (90%) leiligheter i Berlin frosset i fem år på juni 2019-nivået. De nye husleiene kunne ikke gå utover det nivået, og fra november 2020 måtte husleiene som var over dette reduseres.

Denne modellen har blitt hyllet internasjonalt av de som prøver å opprettholde en sosial blanding i byene, spesielt i Berlin, hvor overkommelige priser er en av hovedattraksjonene, men leien har steget i årevis, sterkt drevet av hedgefond og privateide aksjeselskaper for tiår. Et estimat er at leien økte med nesten en tredjedel mellom 2013 og 2019.

Men grunneiere og kampanjer for eiendomsinvesteringer hevdet at myndighetsinnblanding i det private markedet var upassende og ulovlig. Søksmålet ble anlagt av grunneiere med støtte fra politikere fra det konservative kristne demokratiske unionen / Christian Community Coalition og det pro-business liberale demokratiske partiet, og hevdet at det var grunnlovsstridig for en statsregering å ikke blande seg inn i boligpolitikken, som er ansvaret. av den føderale regjeringen.

Karlsruhe-domstolen bestemte at en statsregjering ikke hadde lov til å innføre sin egen lovgiver fordi den føderale regjeringen allerede hadde vedtatt en lov som regulerte leierettigheter for 120 år siden, som undergravde føderal lov.

Kritikere av loven hevdet at utleiehetten ville distrahere markedet og til slutt skade leietakere fordi den effektivt hadde oppmuntret byggefirmaer til å bygge nye hjem i Berlin, og anspore etterspørselen etter eksisterende aksjer. Grunneiere har også i økende grad introdusert Skyggeleie, Eller skyggeleieregelen, i leieavtaler, informerer leietakere om at de må betale hvis leietaket blir kansellert av retten.

READ  Donald Trump forlater Washington tidlig for å skape en logisk drøm for atomkoder

Mens leieres rettighetsforeninger hevder at klausulene er ulovlige, hevder utleiere at de har rett til å kreve tilbake den overskytende leien de har blitt skyldt siden husleietaket trådte i kraft.

Eiendomsrettseksperter sa at de forventer å se mange juridiske sekvenser om problemet.

Sebastian Scheil, Berlins senator med ansvar for byutvikling, snakket om sin skuffelse over denne avgjørelsen. Han sa at det nå var den føderale regjeringens ansvar å innføre en effektiv lov om husleiekontroll for å sikre at byer og tettsteder beholder boliger til rimelige priser eller å sende kapasiteten til de 16 statene i Tyskland.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *