Biden avviser å stemple Russland som en «statssponsor av terrorisme»: «Det ville undergrave vår evne til å støtte Ukraina»

På spørsmål om det på mandag, ga USAs president Joe Biden et rungende «nei», og brøt en måneder lang amerikansk utsettelse, i det minste offentlig.

Tirsdag ba talskvinne for Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, president Biden om å forklare sitt svar, og sa at en slik kvalifikasjon var «ikke særlig nyttig eller sterk nok» til å holde Russland ansvarlig for sin aggresjon i Ukraina.

Tjenestemannen sa spesielt at det ville skade innsatsen for å få humanitær hjelp til Ukraina.

En slik kvalifisering kan undergrave den enestående multilaterale (koalisjonen) som ville være mest nyttig for å holde «(Russlands president Vladimir) Putin ansvarlig i forhandlinger og vår evne til å støtte Ukraina,» la han til.

Når man kommer fra verdens største økonomi, har det vidtrekkende konsekvenser å stemple en stat som «støtter terrorisme», blant annet å utsette amerikanske banker og selskaper for rettslige skritt.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky krevde at Russland ble anerkjent som en «statssponsor av terrorisme» i slutten av juni, dagen etter at et russisk angrep på et kjøpesenter tok livet av minst 18 mennesker.

På sin side har amerikanske lovgivere, inkludert den demokratiske presidenten i huset Nancy Pelosi, bedt om en slik kvalifikasjon for å øke presset på Moskva mer enn seks måneder etter at det invaderte Ukraina.

I midten av august kvalifiserte det latviske parlamentet Russland som en «statssponsor av terrorisme», og dets handlinger i Ukraina utgjorde «målrettet folkemord mot det ukrainske folket», i en uttalelse som umiddelbart ble ønsket velkommen av Kiev og fordømt av Moskva.

Bare fire land i verden er for tiden utpekt av USA som statlige sponsorer av terrorisme: Iran, Syria, Nord-Korea og Cuba.

READ  Kan Trumps tjenestemenn hente suvenirer? Hjelpere i Det hvite hus har uttalt seg mot "ulovlig" fjerning av statlige kunstverk

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *