Biden har nådd den magiske grensen:

Vinner og taper: Joe Biden vinner 3. november det amerikanske presidentvalget. Donald Trump er i sine siste uker som president. Foto: Angela Weiss, Mandel Engan / AFP

Mandag gjorde Joe Biden et stort grep for å bli USAs 46. president 20. januar neste år.

– Ja, det er nok spikeren i kisten for Trump, men «alt håp» har kommet ut av Trump i noen tid, uten å hindre den nåværende presidenten i å tro at han er den virkelige vinneren, sier den amerikanske eksperten Eric Luke tankesmien Civita.

Electoral College, som stemte i dag, er det formelle organet som velger USAs president. Lukas mistanke om at de nå har pekt på Biden vil forandre noe i presidentens sinn. Han er ikke trygg på at den avtroppende presidenten vil godta avgjørelsen mandag.

– Det Trump gjør, men ganske klovn, er en konspirasjon. Han vil fortsette å gjøre det ved å prøve å gjennomgå resultatene fra valgkollegiet.

Tror aldri at Trump vil innrømme nederlag

Luke trodde ikke at Trump noen gang ville akseptere at Biden ville være den 46. presidenten i USA.

– Men han vil sannsynligvis «innrømme fakta på bakken» og faktisk forlate Det hvite hus. Luke sier at han ikke var interessert i å bli fjernet med makt.

I dag møttes såkalte velgere i alle 50 stater i USA og i hovedstaden Washington, D.C. (noe som ikke er tilfelle i noen annen stat).

De har formelt stemt på de to kandidatene det amerikanske folket stemte på 3. november.

Alle stater unntatt Hawaii har nå avgitt sin stemme, og resultatet er klart. Se detaljer under bildet.

Cowboy: Hillary og Bill Clinton var blant dem som stemte i New York State. Hillary tapte valget i 2016, mens Bill fungerte som president i åtte år fra 1993 til 2001. Foto: Hans Penning / Pool AP

Oppdaterte resultater

Klokka 23.00 norsk tid stemte velgerne i 49 stater, samt Washington D.C.

READ  2 av dem deltok med mer enn 200 deltakere - NRK Drums og Finmark - Lokale nyheter, fjernsyn og radio

Disse inkluderte seks stater: Georgia, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Arizona og Nevada – der Donald Trump hevdet å være den virkelige vinneren, uten å gi noen bevis. Mange saker er avvist av domstolene. Som forventet stemte alle velgere i disse statene for Joe Biden.

Følgende stater stemte på Biden med totalt 302 stemmer:

Vermont, New Hampshire, Delaware, Illinois, Nevada, Maryland, Georgia, Virginia, Connecticut, Arizona, Pennsylvania, New York, Rhode Island, Wisconsin, Minnesota, New Mexico, Colorado, Washington, D.C., , Nebraska (en av fem), Washington, New Jersey, Massachusetts, Oregon og California.

Følgende stater stemte på Trump med totalt 232 stemmer:

South Carolina, Mississippi, Tennessee, Indiana, Iowa, Arkansas, Oklahoma, North Carolina, Kentucky, Ohio, Alabama, Kansas, South-Dakota, Louisiana, Utah, Wyoming, North-Dakota, Idaho, West-Virginia, ( en av fire), Alaska, Nebraska (fire av fem), Missouri, Texas og Montana.

Georgia: Georgias velgere har signert et dokument som viser at regjeringen har stemt på Joe Biden som den neste presidenten i USA. Foto: John Bassmore / AP POOL

Du må vite dette

Vet du ikke hvorfor valget ble avholdt i dag siden valget 3. november? La oss prøve å raskt forklare dette litt merkelige mønsteret for velgere:

  • USAs president blir ikke valgt direkte av folket, men velges av statene og D.C. av 538 velgere.
  • Velgerne må i prinsippet stemme på den kandidaten som får flest stemmer blant velgerne i en hvilken som helst stat (i teorien kan de gå imot dette, men dette er veldig sjelden).
  • Hvor mange velgere det er i hver stat, avhenger av hvor mange mennesker det er i statene. Så California, som har en stor befolkning, har flere velgere.
  • Den som får mer enn halvparten av stemmene, det vil si som får stemmene fra minst 270 velgere.
  • Fra resultatene av valget i november vet vi at Joe Biden vant statene med til sammen 306 velgere, mens Donald Trump vant statene med 232 velgere.
  • Resultatene av dagens avstemning av disse velgerne vil bli sendt til Kongressen i Washington D.C., som vil møte den offisielle tellingen 6. januar neste år, og slutter med at visepresidenten offentlig erklærer ham som vinner.
  • Etter dette vil valget formelt – endelig – bli avgjort, og en ny president vil bli installert 20. januar.

Det er helt teknisk, og det er godt å vite.

Sikkerhet: Attorney General of Pennsylvania Josh Shapiro følger sikkerhetsvakter etter trusler fra de som mener Donald Trump frarøvet ham en valgseier. Foto: Jonathan ERNST / Reuters

Uvanlig

Som du kan forstå, har det siden 7. november vært mulig å forutsi at Python vil få minst 270 velgere, ettersom folketellingen i nok stater har kommet.

Generelt er man sjelden interessert i å gjøre en stor avtale fra den dagen velgerne faktisk møtes for å stemme, som er 14. desember i år. Dette er egentlig bare formelt. Den var der fremdeles i dag.

I noen stater ble det i dag tatt ekstraordinære tiltak for å holde politimøter for velgere eller for å holde møter i hemmelighet på grunn av trusler fra Trump-tilhengere.

I Wisconsin sa en av CNN-velgerne at han hadde mottatt drapstrusler.

Avvist i retten

Donald Trump og hans støttespillere har tatt påstandene om valgsvindel for retten og gjort flere forsøk på å endre utfallet av valget. Selv om dette ble avvist etter hverandre i en domstol, Føderal høyesterett Fredag ​​og Høyesterett i Wisconsin er ikke sen i dag, Hvilket førte til at dagens meningsmåling fikk ekstraordinær oppmerksomhet.

READ  Norge nekter å ta imot middelhavsmigranter - 04/11/2022 kl. 15:08

Fordi ingen forventet at velgerne skulle slutte å rope om valgsvindel, eller å stoppe hans radikale innsats for å endre valget, selv om det ble forventet at velgerne fulgte velgerne i sine stater og spikret nok en spiker i kisten for at Donald Trump skulle være president. .

Les mer

Hasterbønn for Trump: – En vil bli drept

Det ble påpekt vold

Det er også spenning om hvordan hans følgere vil oppføre seg.

I Michigan er republikanske ledere tilsvarende Washington Post Han sparket en av sine egne valgte representanter for å nekte å ty til vold i et radiointervju.

Gary Eisen sa at han og andre folkevalgte måtte «handle» for å utfordre Bidens seier. Han nektet å kommentere riktig, men sa «nei» når han ble spurt om han kunne garantere at ingen ville bli skadet i Michigan hovedstad i dag.

Les mer

Trumps supportere nekter å betale etter å ha avvist søksmål mot valgresultatet

Teoretisk mulighet

I teorien kan velgernes stemmer motsettes i Kongressen. Med 126 republikanere i ett kongresskammer signerte Representantenes hus nylig en søksmål mot fire andre stater i Texas – en sak avvist av Høyesterett – og ingen kan forestille seg å gjøre det.

På den annen side er det svært lite sannsynlig å lykkes. For å godkjenne en demonstrasjon, må begge husene, både Representantenes hus og senatet, stemme for. Et enkelt flertall er nok, men siden demokratene har flertall i det tidligere kammeret, er det lite sannsynlig at dette vil skje.

Eric Luke tror ikke på annet enn Mike Pence 6. januar for å kunngjøre at hans periode som visepresident er over.

– Men gitt det store antallet GOP-delegater som støttet saken fra Texas for å avvise beslutningen om å stemme i andre stater, er det grunn til å tro at flere GOP-delegater vil protestere mot Electoral College, og kan nekte å anerkjenne sin beslutning, sier Luke og legger til:

– Det blir en syklus, men siden den gang har det republikanske partiet i stor grad blitt en bakluke for Trump med sterke antidemokratiske tendenser.

VG Rabattkoder

Forretningssamarbeid med Kickback.no

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *