Bitcoin green haven går tom for overskuddsstrøm

Den nordlige regionen står overfor en fornybar energikrise da tunge industrier og bitcoin-gruvearbeidere konkurrerer om ren energi

  • Skrevet av Ragnhildor Sigurdardottir, Lars Paulson og Jisper Starn / Bloomberg

Nord mister sin grønne bitcoin-gruvedrift, akkurat som industrien står overfor økende gransking av karbonutslipp, og alle fra Tesla Incs administrerende direktør Elon Musk hoper seg opp til små investorer.

Island, Sverige og Norge har vært populære gruvedriftsteder på grunn av overflod av geotermisk, vannkraft og vindkraft. Kina, hvor de fleste myntene blir utvunnet, er hovedsakelig avhengig av kull. Energioverskuddet i de nordiske landene vil reduseres ettersom aluminiumssmeltverk, oljeplattformer og stålprodusenter tørster etter fornybar energi.

“Det kan være veldig lite overkapasitet i 2021 og 2022,” sa Hordor Arnarsson, administrerende direktør i Landsvirkjun, Islands nasjonale anlegg. “På grunn av klimaspørsmål ser vi mange interessante sektorer som vokser raskt, og mange av dem trenger strøm.”

Foto: AFP

Myntene utvinnes av datamaskiner som manipulerer komplekse algoritmer i haller på størrelse med flyplasshangarer. Dette gjør elektrisitet til et viktig innspill, siden den bruker samme mengde energi som tusenvis av husholdninger – og den fortsetter å vokse. Citigroup Inc sa i en rapport at Bitcoin-gruvedrift nå bruker 66 ganger mer strøm sammenlignet med 2015, og karbonutslippene som følge av denne prosessen kan møte økt regulering.

Utslipp fra gruvevalutaer i Kina forventes å toppe seg i 2024, noe som resulterer i utslipp av like mye karbondioksid i atmosfæren som hele Italia, ifølge en studie publisert i Naturkommunikasjon.

Island var en pioner innen grønn gruvedrift. Inntil for fire år siden var det vert for så mye som 8 prosent av global bitcoinproduksjon, sa landets blockchain-stiftelse, et tall som nå har falt til mindre enn 2 prosent.

READ  Norsk velstandsfond sier at pandemien glir ned på listen over markedsrisiko

University of Cambridge estimerte bidraget enda lavere til 0,35% i april i fjor, de siste tilgjengelige dataene. Til sammenligning hadde Kina en andel på 65 prosent.

Voksende bekymring over innflytelsen av kryptovaluta i Kina driver etterspørselen etter gruvedriftsteder andre steder.

Kevin O’Leary, styreleder for O’Leary Funds Management LP, fortalte tidligere denne måneden CNBC at to typer bitcoin ville dukke opp, en “blodvaluta” fra Kina og en “ren valuta” utvunnet med bærekraftig vannkraft, hvor kilden kan være bevist, og at det er. Han vil velge grønt.

Islands største forbrukere av elektrisitet er gigantiske smelteverk som ble bygget for flere tiår siden for å utnytte billig energi.

Og med økningen i aluminiumprisene, sa Landsverkion, at fabrikker som eies av Rio Tinto PLC og andre vil forbruke mer strøm etter en nedgang i fjor.

Det er uklart nøyaktig hvor mange gruvearbeidere som arbeider med kryptovaluta i regionen. Hive Blockchain Technologies Ltd fra Canada utvidet gruvedrift hjemme så vel som på Island og Sverige i år. Hong Kongs børsnoterte selskap Genesis Mining Ltd har anlegg i Sverige og Island. Bitfury Holding BV er også aktiv på den vulkanske øya.

Ingen av dem svarte på spørsmål om regionens fremtidige rolle.

Gisli Kerr Katrinarsson, handelssjef i AtNorth, Islands største datasenteroperatør og hjemmet til noen gruvearbeidere, sa at han ikke så noen strømmangel.

Med Bitcoin som overgår $ 60.000 for første gang denne måneden, er Daniel Fener Johnson, administrerende direktør for den nye gruvearbeideren GreenBlocks, optimistisk.

Han siterte Islands fremragende historie i bransjen og sa at karbonfri energi fortsatt er en stor fordel.

Andre steder i Norden vil grønne og energikrevende industrier produsere alt fra karbonfritt stål til hydrogen og ammoniakk.

READ  Heroes & Zeros: Storebrand vs Uber

Selgepunktet er at det øker økonomien ved å skape tusenvis av jobber samtidig som det bidrar til å redusere utslippene. På den annen side tilbyr bitcoin mining liten eller ingen støtte fra samfunnet.

Espen Barth Eddy, sjefenergilovgiver for Arbeiderpartiet, sa at Bitcoin-gruvedrift er et problem, fordi det “driver energibehov nesten uendelig”. “Det vil erstatte andre, mye mer produktive næringer.”

Norges strømprogram har som mål å øke energibehovet med 30 prosent innen 2040, ifølge nettdirektør Statnett SF.

Landet, kjent som det grønne batteriet i Europa på grunn av dets enorme vannressurser, forbereder seg på å sende mer strøm til kontinentet gjennom de nye kablene, noe som vil begrense tilgjengeligheten for de nye store brukerne.

Bransjekonsulent Volue Insights AS sa at energioverskuddet i Norden, unntatt Island, forventes å krympe med 90 prosent fra 2023 til slutten av tiåret.

Den nye etterspørselen vil hovedsakelig være etter hydrogenproduksjon og datasentre.

Arnarson sa at mens Island bygde et eget vannkraftverk for å tillate et nytt smelteverk i 2008, ville høflighet ikke omfatte bitcoin-gruvearbeidere.

“Ingen kommer til å bygge en kraftstasjon for bitcoin,” sa han. “Det er mye usikkerhet rundt den fremtidige utviklingen.”

Kryptovalutaer har dukket opp som en alternativ investering det siste tiåret, men de har blitt beryktet for å treffe investorer. For tre år siden en fantastisk kollisjon som etterlot ham kald. Milliardærinvestorer, inkludert Warren Buffett, har takket nei til det, og forretningsdissidenter som Musk elsket det.

Det tårer igjen, etter å ha doblet seg i år.

Goldman Sachs Group Inc og Morgan Stanley planlegger å gi sine kunder tilgang til kryptoinvesteringer. Tesla tidligere i år avslørte en investering på 1,5 milliarder dollar i Bitcoin og aksepterte den som en betaling for sine elektriske biler.

READ  Vi vet mindre og mindre om hverandre, bortsett fra infeksjonen som potensielt kan pålegges oss

Tilbake på Island sa Johan Snorri Segurbergson, direktør for forretningsutvikling ved HS Orka kraftverk, at nasjonen er nærmere en energimangel enn en glut.

Hans selskap er opptatt av å øke produksjonskapasiteten på Rikanes-halvøya i sørvest.

Selv om det til slutt er åpent for å akseptere flere kunder, bør prisen for tiden være “for høy”.

“Vi må kjøpe litt energi fra markedet for å kunne betjene dem,” sa han. “Men den slags mulighetsstudie er ikke prisen som gruvearbeidere leter etter.”

Kommentarer blir moderert. Behold kommentarer relatert til artikkelen. Merknader som inneholder uanstendig eller uanstendig språk, personlige angrep av noe slag eller promotering og brukerforbud vil bli fjernet. Den endelige avgjørelsen vil bli bestemt av Taipei Times.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *