Boat Rock Art: De forhistoriske skulpturene som finnes i Norge kan være de eldste marine maleriene i verden


Digital sporing av den første båtutskjæringen i arbeidet viser at det kan være et livsstørrelsesbilde som de andre som er sett på nettstedet
Sporing: John Magne Gerde

Utskjæringen av båter som er funnet i dalen i Norge kan være de eldste kjente eksemplene i Europa, og kan være en av de tidligste i verden. Ny studie utgitt De Oxford Journal of Archaeology. Begge disse maleriene antas å være laget for rundt 10.000-11.000 år siden, 3000 år før andre båtskulpturer i Nord-Europa.

Først identifisert i 2017, ser båtene ut som hvite eksteriører hugget inn i en grå steinoverflate, og de er bare godt synlige under riktig lys og værforhold. En båt var opprinnelig 4,3 meter lang, men nå er bare den ene enden korrodert. Det kan være en representasjon i livsstørrelse som ligner på nærliggende utskjæringer av dyr, inkludert sel, reinsdyr, muligens marsvin og til og med en isbjørn. Det andre båtbildet er mindre bevart, fortsatt bare tre meter langt.


Båter ser ut som hvite utvendige utskjæringer på en grå steinoverflate, bare synlige under riktig vær og lysforhold.
Foto: John Magne Gerde

I sin forskningsartikkel antyder arkeolog John Magne Gerde fra Norsk institutt for kulturarvsforskning at båtutskjæringer kan referere til arktiske lærbåter, en type skip som for det meste var laget av sel, og som hjelper tidlige skandinaver å bosette seg i området. Disse båtene var lette nok til å bære, hadde plass til mange mennesker og eiendeler, og var raske når de jaktet i vannet. “Et slikt kjøretøy ville ha vært ideelt for å bosette seg i Nord-Norges hav i den tidlige mesolitiske perioden,” skriver Gerde i studien.

Gerde hevder at lignende store eksempler på bergkunst på andre nettsteder kan ha fungert som “tegn tilknyttet informasjon” eller “referansepunkter” som er synlige på avstand. “Sosialisering av havene ved å skape den mest synlige bergkunst er en viktig måte å kommunisere til pionerfolket i dette området,” skriver han.

Andre skulpturer kan fortsatt vente på oppdagelse i dalen. “Med tanke på den betydelige effekten av vær og lys (sol) på synligheten av bergkunst, er det flere figurer i dalen og flere steder med bergkunst i Ofoten-regionen i Nord-Norge,” skriver Gerde.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *