Bosnia-Hercegovina serbisk selskap feirer 30-årsjubileet for løsrivelse

Bosnia-Hercegovina feirer bursdagene sine denne søndagen med mye spenning. Landets serbiske selskap feirer 30-årsjubileum i et svært anspent klima. Faktisk, The Republikken Serbia Forbereder seg aktivt på løsrivelse … så Sarajevo er stadig mer redd for å gå tilbake til krig.

Serbisk selskap kunngjorde 9. januar 1992, f.eksSå hun feirer henne.”nasjonal helligdag“Denne søndag. For dette arrangementet finner det festligheter sted i hovedstaden Pan Luka: prosesjon, politiparade, presentasjon av dekorasjoner, hellig messe og så videre. I sentrum av feiringen, lederen av de bosniske serberne, Milorad Thodic.


Les mer: Bosnia-Hercegovina frykter krig igjen


Imidlertid har denne feiringen blitt ansett som ulovlig siden 2016. Og med god grunn: det er en feiring av det serbiske folkets uavhengighet med sikte på å gjenforenes med Serbia i fremtiden. Dette var en provokasjon for kroatene og spesielt for bosnierne.

Et skritt mot separatisme

Dette trettiårsjubileet er av spesiell betydning ettersom det serbiske selskapet har vært engasjert i farlige konflikter i flere måneder med de sentrale selskapene i Bosnia-Hercegovina.

Milorad Dodik, den politiske lederen for de bosniske serberne, har brukt trusselen om løsrivelse i årevis, men denne gangen virker det fast bestemt på å ta grep i den retningen.


Les mer: Det bosnisk-serbiske parlamentet har tatt et skritt mot separatisme


Den 10. desember Parlamentet banet vei for opprettelsen av en hær, et rettssystem og en autonom skattemakter Innen seks måneder. “Dette er øyeblikket da det republikanske partiet fikk uavhengighet“, Deretter lanserte Milorad Dodik.

Ved å gjøre det undergraver lederen trepartsstyret i fødelandet i Tatan-pakten fra 1995. Traktaten satte en stopper for den interetniske krigen som drepte mer enn 100 000 mennesker mellom 1992 og 1995. Han helliget delingen. Bosnia som to selskaper, fusjonert rundt sentralstaten.

Internasjonale reaksjoner

Denne akselerasjonen av separatistprogrammet klarte ikke å provosere det internasjonale samfunnet. Ambassader for vestlige makter, inkludert USA, Frankrike og Storbritannia, fordømte angrepet.En ny utvidelse“Forårsaket av en slutt”Republika har som mål å opprette parallelle selskaper i Srpska“.

For noen dager siden, USA har også innført sanksjoner mot Milorad Dodik, Klandre ham “Truer stabiliteten«Fra Balkan.


Les mer: USA forbyr den bosnisk-serbiske lederen Milorad Dodik anklaget for å “destabilisere” Balkan

READ  FN-rapporten 'uavbrutt' klimakrise intensiveres i 2020 | Klima forandringer

En inversjon, Milorad Dodik får støtte fra Moskva og Ungarn.

Veien til løsrivelse ser derfor ut til å stå i fare for å akselerere Bosnia-Hercegovina inn i en ny krig.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *