Brasil må vise at Amazon-sikkerhet fungerer, sier den beste giveren Norge

Den norske miljøministeren sa til Reuters at Brasil må bevise at det kan redusere avskogingen som skjer i Amazonas før Norge begynner å betale for å beskytte verdens største regnskog.

Overdreven røyk fra ulovlig forbrenning av Amazonas regnskog 15. august 2020 i Nova Progro, Bara, Brasil: Foto: VCG

Norge jobbet tett med Brasil for å beskytte det sårbare økosystemet mellom 2008 og 2018 og betalte 1,2 milliarder dollar til Amazon-fondet, som betaler Brasil for å forhindre, overvåke og bekjempe avskoging.

Oslo har vært den største giveren noensinne. Men siden innvielsen av Brasils høyrepresident Jair Bolzano i januar 2019, har ødeleggelsen av regnskogen økt, svekket håndhevelsen og etterlyst Amazonas vekst og endret forvaltningen av fondet.

I april ba Brasil imidlertid om 1 milliard dollar i bistand fra land inkludert USA og Norge over en 12-måneders periode. Hjalp med å redusere avskogingen med mellom 30 og 40 prosent.

Oslo, som har frosset mer enn 5 milliarder norske kroner (585 millioner dollar) i midler i 2019, sa at samtalene med Brasil pågikk.

«Betingelsene for gjenåpning og tilgjengelighet av disse midlene er at avskoging reduseres betydelig, og at det er nådd enighet om forvaltningsstrukturen til Amazonas-fondet,» sa den norske klima- og miljøministeren Swineung Rodwin.

Han snakket også nylig med den brasilianske miljøministeren Ricardo Sallas.

«Jeg nevnte at han ønsker å styrke politiets innsats mot ulovlig avskoging. Dette er handlinger som har hatt stor innvirkning tidligere, og de vil være avgjørende i årene som kommer,» sa Rodwart.

I tillegg til fruktbar biologisk mangfold, suger tropiske skoger opp varmefangende karbondioksid, noe som gjør deres beskyttelse viktig for menneskeskapt krig mot klimaendringene. Den totale avskogingen i Brasils regnskog i Amazonas i første kvartal 2021 var lav, foreløpige data viste på fredag, og eksperter peker på en økning i ødeleggelsen i mars.

READ  Mondial Montaigu - Portugal, 3. foran Japan, Mexico 5

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *