Brasil må vise at Amazon-sikkerhet fungerer, sier den beste giveren Norge

Skrevet av Derje Solswick

OSLO (Reuters) – Norges miljøvernminister har sagt til Reuters at Brasil må bevise at det kan redusere avskogingen i Amazonas før Norge begynner å betale til støtte for å beskytte verdens største regnskog.

Norge jobbet tett med Brasil for å beskytte det sårbare økosystemet mellom 2008 og 2018 og betalte 1,2 milliarder dollar til Amazon-fondet, som betaler Brasil for å forhindre, overvåke og bekjempe avskoging. Oslo har vært den største giver noensinne.

Men siden innvielsen av Brasils høyrepresident Jair Bolzano i januar 2019, har ødeleggelsen av regnskogen økt, svekket håndhevelsen og etterlyst Amazonas vekst, og endret forvaltningen av fondet.

Tidligere denne måneden ba Brasil imidlertid om en milliard dollar i bistand over en 12-måneders periode fra land inkludert USA og Norge. Hjelper med å redusere avskoging med 30% til 40%.

Oslo, som frøs over 5 milliarder norske kroner (585 millioner dollar) i 2019, sa at samtalene med Brasil pågikk.

“Betingelsene for gjenåpning og tilgjengelighet av disse midlene er at avskoging reduseres betydelig, og at det er nådd enighet om forvaltningsstrukturen til Amazonas-fondet,” sa norsk klima- og miljøminister Swineung Rodwin.

Han snakket også nylig med den brasilianske miljøministeren Ricardo Sallas.

“Jeg nevnte at han ønsker å styrke politiets innsats mot krypskyting.

I tillegg til fruktbar biologisk mangfold, suger tropiske skoger opp varmefangstende karbondioksid, noe som gjør deres beskyttelse viktig for menneskeskapt krig mot klimaendringene.

Avskoging i Brasils regnskog i Amazonas har samlet gått ned i første kvartal 2021, foreløpige data viste forrige uke, men tiltak er usikre og eksperter peker på en økning i ødeleggelsen i mars.

Norge bidrar med et visst beløp på rundt 50 millioner kroner for å opprettholde loven om Amazonas under et tidligere lansert program, til tross for at finansiering er frossen.

READ  Desi Restaurant i Norge øker daglig inntekt på Rs 4.8 lakh for å hjelpe Delhis oksygenkrise

“Ser vi på den lave avskogingen og visningen av politisk vilje på den brasilianske siden, er vi klare til å støtte dette arbeidet ytterligere,” sa Rodwatten.

Bolsanaro var en av 40 verdensledere som var invitert til USAs president Joe Bidens toppmøte om klimaendringene fra 22. til 23. april.

($ 1 = 8.5565 norske kroner)

(Redigering av Michael Perry)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *