Brev: Norges EV-seier er ikke en modell for Brussel

FT-redaksjonen (“Fremtiden for elbilen er endelig tatt”, FT View, 13. januar) fremhever Norges erfaring med å promotere elbiler, som kan komme andre land til gode. Dette er riktig og galt.

Det er ingen tvil om at Norge har vist verdensledelse når det gjelder å fremme elektriske kjøretøyer, hovedsakelig gjennom innrømmelser som er påpekt i redaksjonen – som andre land med mindre sterke økonomier synes det er vanskelig å kopiere.

Dette er imidlertid ikke den eneste grunnen til at det er urealistisk å forvente at den norske opplevelsen vil gjenta seg i større europeisk skala.

Norske kjøremetoder er veldig forskjellige. I Norge brukes biler hovedsakelig til lokal transport; Å reise med bil mellom større byer tar mer tid sammenlignet med flyreiser.

I stedet for å oppmuntre enkelte europeiske land til å kopiere den dyre norske modellen, vil vanlig EU-lov om at fremtidige kjøretøyer skal være alle elektriske eller plugghybrider redusere prisen på elektriske kjøretøyer til fordelene knyttet til masseproduksjon.

Det er uheldig at hittil ingen EU-land har utfordret dette systemet ved å foreslå en nasjonal lov som Kommisjonen (og Europaparlamentet) skal svare på. Endringer oppstår vanligvis når noen presser.

J ன் rgen Henningson
København, Danmark

READ  Å behandle psykiske lidelser uten medisiner er en enestående opplevelse i Europa

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *