Dagligvarer, kjøtt | Baconmangel i Norge:

Mange foretrekker svinekjøtt før jul og har problemer med å møte etterspørselen etter butikker.

– Dette skyldes tilgang på råvarer og prioritering av ribbeina, men også forsvinningen av grensehandel. Det kan være mange som tidligere har kjøpt svin og ribbe i Sverige til jul, men som skal handle lokalt i år, sier Harold Christiansen, kommunikasjonssjef i Coupe Norges.

Han påpeker imidlertid at svinekjøtt skal kjøpes i butikkene deres, men etterspørselen er så stor at hvis du har ditt favorittmerke av svinekjøtt, er du ikke sikker på hva du finner i butikken.

– Noen ganger kan det være færre varianter enn normalt, sier han.

Les også: First Price og advarer mot å forby Eldorado: – Er de helt blinde?

Kiwi er veldig etterspurt.

– Det har vært noen utfordringer med å få tilgang til råvarer fra griser i flere måneder. Men vi gjør vårt beste for å få nok bacon, men noen ganger kan det selges i visse butikker for visse typer, sier Christine Aquac Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

– Ikke løst før i januar

Colonial.no synes det også er veldig vanskelig å dekke etterspørselen etter svinekjøtt før jul. Dor Eric Ack, kommersiell direktør i Colonial.Now, sier det er et stort problem med tilgang til svinekjøtt i år på grunn av «lukkede» grenser.

– Kjølehus er tomme og produksjonen er mindre enn nødvendig. Men svinekjøtt tilberedes hele tiden, så det er ikke nødvendig å lagre det. Men det vil være tomt for personlige ting fra tid til annen, og tilgang på svinekjøtt i en periode vil være begrenset, sier han.

READ  VM 2022: Holland, Norge hopper over Qatar

Les også: Dagligvarefest for dagligvarer: Lønningene er 90 ganger høyere enn ansatte

– Noe import hjelper, men Agg sier at leverandørene våre ikke tror det vil være fullstendig løst innen utgangen av januar.

De selger svinekjøtt fra Guild, Nordford, Grillstadt, Tulip, Finspruton, Fijerke og Stallsvida, så de sier at de aldri vil forlate svinekjøtt.

Kale Hawk, PR & Communications Manager i Rema 1000, sier de har god tilgang til svinekjøtt i butikkene sine.

– Vi vet hvor mye vi trenger for å levere populære nye produkter i år, i motsetning til noe vi har opplevd. Vi er stolte av vår leverandør Nortford, han styrer produksjonen ordentlig og kunder vil sjelden finne tomme svinestativ hos oss om dagen, sier han.

Ribbeina er prioritert

Både kjøttprodusentene Nordura og Fatland er godt klar over behovet for svinekjøtt.

– Etterspørselen er høy gjennom koronakrisen. For vår del er det utfordringer med produktivitet. Hva dette betyr er at vi ikke har klart å levere nok på forespørsel, sier Leaf Malvin Nutson, konserndirektør i Fatland.

Les også: Kiwi og meny reagerer på koronahandling: – Tragedie!

– Det bør være nok råstoff til både svinekjøtt og ribbe i denne bransjen, men før jul er det mange aktører som foretrekker norske råvarer til ribbe. Ole Nikolai Schulberg, direktør for Totalmarked i Nordura, sier svinekjøtt og ribbeina er laget av et enkelt kutt på svinekjøtt.

Han sier at norske bønder vil produsere om lag 130 100 tonn svinekjøtt innen 2020, med salg i Norge om lag 136 000 tonn.

Les også: Spill mot merking av importert kjøtt: – Dette bør ikke være tillatt

READ  Norge topper igjen Pressefrihetsindeksen

Vi må bygge bro over dette gapet mellom tilbud og etterspørsel. Både Nutson og Schulberg sier at det skal importeres mer enn normalt, Noe skrevet av Netavision tidligere i år.

– Industrien er ordnet med nok svinekjøtt, men i år blir det importert litt mer enn normalt fordi nordmennene ikke kjøper kjøtt i Sverige, sier Schulberg at vi har flere mennesker i landet.

Les også: Rema lover en gavefest for snus og snus: – vil få stor innvirkning

Reklame

11 måneders høy strømpris – denne avtalen er enda billigere

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *