Danmark stanser oljeleting i Nordsjøen – NRK Urix – Foreign News & Documentaries

Flertallet i Folketting bestemte seg torsdag kveld for at de ikke ville begynne med nye leteboring i den danske Nordsjøen, og at oljeutvinningen ville bli fullstendig eliminert innen 2050.

– Avgjørelsen vår vil gi gjenklang rundt hele verden. Dette er i tråd med vår beslutning om ikke å fossilisere innen 2050, sier klimaminister Dan J ர்க rgensen (S).

Partene bak den såkalte Nordsjøavtalen har spesifikt blitt enige om å droppe den åttende lisensrunden, som vil fortsette å åpne for oljeutvinning frem til 2050.

Beslutningen kommer i en tid da politikerne tar en rekke sentrale beslutninger som vil gjøre Danmark til en pioner når det gjelder klima. Dansk B.D..

Avtalen kommer imidlertid etter at det franske oljeselskapet Total trakk sin siste søknad om nye forskningstillatelser. Den største aktøren i den danske regionen Nordsjøen som helhet, som har blitt tolket som et tegn på at oljeeventyret allerede er over.

Oljearbeidere må omskoleres

Danmark er den største oljeprodusenten i EU, men ligger på 40. plass internasjonalt.

Siden utvinningen startet i 1972 har det danske statskassen tjent 541 milliarder dollar i oljevirksomheten, men inntektene har gått ned de siste årene. Dels på grunn av oljeprisen, men også på grunn av lave oljerester i de danske oljefeltene.

I 2019 var inntektene fra oljevirksomheten 5,9 milliarder kroner, ifølge tall fra den danske energiorganisasjonen.

Tusenvis av ansatte i oljebransjen vil etter hvert måtte finne seg nye jobber. Til det formålet setter partene av 90 millioner danske kroner.

READ  CarNext stopper BtoC-salget i Tyskland og Norge

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *