De som brakte Brexit fra EU, må holdes ansvarlige for den reelle økonomiske skaden den nå forårsaker

Portrett av Robert Mandel (CC BY 4.0)

Tim Richards

Å se på Brexit er litt som å se en trafikkollisjon i veldig sakte film, med en britisk bil som blir kjørt over av et EU-jernbanetog.

Dette er fordi Storbritannia trenger sin handel mer enn den trenger vår, så vi ble enige om en handelsavtale til fordel for EU i stedet for oss.

Det spiller ingen rolle at Boris Johnson har en ødeleggende effekt på et bredt spekter av britiske selskaper, fordi det er slik han definerte «Brexit» – ved å sette opp handelsbarrierer fra byråkrati slik at vi kan kalle oss EU.

Ironisk nok ignorerer mange Brexit-talsmenn som nå angriper Wales uavhengighetskampanje med den begrunnelsen at vi er separatister, det faktum at Brexit var den siste separatistkampanjen.

Det ser også ut til at deres tro på at folkeavstemningen representerer folks vilje og bør respekteres, bare gjelder dem fordi mange av dem gikk direkte til en kampanje for å avskaffe den walisiske senedd som ble opprettet av to folkeavstemninger som de nå ønsker å styrte.

myte

Boris Johnson leder nå et nytt parti han har opprettet, det engelske nasjonalistiske konservative partiet, som «avsluttet Storbritannias utgang fra EU».

Men det som vil bli mer og mer tydelig de neste månedene og årene, er at han ikke gjorde det. Brexit vil fortsette for alltid, spesielt siden svært lite av handels- og samarbeidsavtalen (TCA) mellom EU og Storbritannia er tydelig.

Politikere og advokater vil krangle om dette i flere tiår framover fordi faktumet med Brexit er at det ikke er en begivenhet, men en prosess som skal fortsette hver dag, hver uke, hver måned og hvert år, fordi britene har bestemt seg for det konservative. regjeringen at EU nå er en fiende.

READ  Electrabel: et utbytte på 1,2 milliarder euro for Engie og hundrevis av millioner mer for den belgiske staten

Den første store myten om brexit er at det betyr at vi «kan» gjenvinne kontrollen, bortsett fra at vi selvfølgelig ikke vil si noe om det i det hele tatt, som deg og deg.

Den andre store myten om Brexit er at «vi» faktisk har mistet kontrollen over alle avgjørelser i Brussel, ved å la EU være utenfor kontrollen.

I det minste da vi var i EU hadde vi en mening. Men nå som vi har forlatt Det europeiske råd, EU-kommisjonen og Europaparlamentet, har vi ingen mening – verken ta den eller forlate den.

Innbilt

Kanskje den merkeligste delen av Brexit er at den engelske konservative regjeringen valgte å forlate det europeiske indre markedet og tollunionen samt forlate EU. Dette var ikke et absolutt krav for en «Brexit», og det er det eneste ingen noen gang har nevnt.

Island, Norge, Liechtenstein og Sveits er medlemmer av European Free Trade Association (EFTA), og de er i det europeiske indre markedet, men ikke medlemmer av EU, så hvorfor Storbritannia ikke har gått denne veien er et mysterium.

Det som definerer Brexit TCA-avtalen er at det er den aller første handelsavtalen i nyere historie som gjør handel enda vanskeligere.

Få deler av Storbritannia vil se den økonomiske effekten av Brexit like mye som Wales. Våre havner står allerede overfor en betydelig nedgang i handelen med Irland – som forståelig nok har bestemt seg for å handle direkte med kontinentale EU-havner, slik at du ikke trenger å takle den enorme økningen i byråkrati rundt reiser gjennom Storbritannia.

Til slutt er de bak Brexit ekstreme engelske nasjonalister som lever i en egen fiktiv verden som ignorerer den virkelige økonomiske skaden som vil bli tydeligere når pandemien er over.

READ  Mineralvarer klar til å øke norsk grafittproduksjon

La oss bare håpe at når vi blir klar over marerittets virkelighet, vil de som forårsaket det ta ansvar for det.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *