Den israelske økonomien absorberer sjokket av en konflikt uten sidestykke

«I de første ukene av krigen var alarmene mye flere,» bekrefter Ravid Brosh, konsernets leder for internasjonal utvikling, i et av fabrikkens sikre rom hvor alarmen blir slått etter noen minutter.

Regnet er utstyrt med produkter som ligger på stedet: Rav-Bariach er det viktigste israelske stoffet av blindporter, koblinger, beskyttelse og tjenester, som tilbys for private boliger som departementer eller reisegallerier.

Å ha hovedkvarter og hovedfabrikk i Ashkelon, en kystby med en befolkning på rundt 150 000, er ingen liten prestasjon. Gruppens beliggenhet ligger mindre enn ti kilometer fra Gazastripen.

Den palestinske islamske bevegelsen Hamas eller dens allierte skyter jevnlig opp raketter mot det sørlige Israel og blir fanget opp av Iron Dome anti-missilskjoldet. Deres rusk forårsaker ofte skade og noen ganger til og med skader.

Ring og gå

En av dem falt 10. oktober i fjor på gangveien med utsikt over produksjonsverkstedene, etter at den overskred taket. «Det er en del av vår virkelighet,» sier Aidan Zu-Aritz, selskapets administrerende direktør.

På daglig basis er arbeidskraftmangelen fremfor alt det som har forstyrret selskapets aktivitet siden begynnelsen av krigen utløst av Hamas sitt dødelige angrep på israelsk territorium 7. oktober.

«Vi har mangel på hender. Noen ansatte har blitt vervet til hæren, andre har blitt overført til andre områder av sikkerhetsgrunner,» sier Idan Zu-Aritz, som anslår at han jobber med 60 til 65 prosent av ressursene sine. På dette stedet har vi ca 600 ansatte i normal tid.

I tillegg til mer enn 360 000 reservesoldater som ble mobilisert ifølge offisielle tall, ble minst 125 000 israelere tvunget til å forlate hjemmene sine i det sørlige Israel, eller nordover, på grensen til Libanon, et område som hver dag påvirkes av skuddvekslinger. mellom de to sidene. Den israelske hæren og Hizbollah, en alliert av Hamas.

READ  Slutten på termisk kraft i 2035: TotalEnergies ønsker å losse 1600 bensinstasjoner i Europa

Hvis det israelske samfunnet og økonomien er vant til kriser, «har alle de israelsk-arabiske konfliktene de siste årene vært relativt små sammenlignet med i dag,» påpeker Bental.

ambient angst

Han bekrefter at noen sektorer lider mer enn andre: «Byggesektoren er i en tilstand av stagnasjon.» Den sysselsatte mange palestinske arbeidere hvis arbeidstillatelse ble tilbakekalt på grunn av konflikten, og israelske arabere var ikke lenger «velkomne på byggeplasser i Israel.»

Hotell- og restaurantsektoren er preget av lav forbrukerstemning. Som et tegn på den omkringliggende angsten, kort tid etter Hamas-angrepet, falt volumet av kredittkorttransaksjoner med 10 % i landet, og opptil 20 % etter starten av den militære operasjonen i Gaza 27. oktober.

Motstandskraften til Israels sterke teknologisektor, som representerer 18 % av BNP, vil være avgjørende. I en undersøkelse gjennomført i slutten av oktober blant 500 bedrifter i sektoren, varslet 70 % av dem kansellering eller utsettelse av viktige bestillinger og prosjekter siden begynnelsen av krigen.

Mens mange økonomiske institutter har senket vekstprognosene for 2023 og 2024, er Israels nasjonalbank relativt optimistisk, og regner med en BNP-vekst på 2,8 % for neste år.

«Det er mange forhold i scenariene. Å forlenge konflikten i Nord-Israel ville endre situasjonen fullstendig,» advarer Benjamin Bental.

Mens krigen vil føre til flere milliarder euro i merforbruk til statsbudsjettet, utfordret 300 kjente israelske økonomer statsminister Benjamin Netanyahus regjering i et åpent brev i slutten av oktober.

De ba ham om å iverksette hastetiltak, og anklaget ham for å «ikke forstå omfanget av den økonomiske krisen den israelske økonomien står overfor».

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *