Den massive sammenbruddet av den atlantiske torsken etterlot ingen evolusjons arr | Vitenskap

Atlantisk torsk i 1952, før overfiske kollapset kanadiske populasjoner

Peter Stackpole / LIFE Picture Collection via Getty Images

Av Erik Stokstad

Atlantisk torsk var en gang en av de viktigste fiskeartene i verden. Det store og langlivede rovdyret hjalp til med å mate Europa og Nord-Amerika i århundrer. Men flere tiår med overfiske i midten av 1900-tallet førte til at befolkningen kollapset, drepte 30 000 arbeidsplasser i Canada alene og ødela mange kystsamfunn økonomisk.

Nå gir en ny studie en stråle av håp for den gjenværende fisken. Forskere har funnet ut at torsk ikke har mistet det genetiske mangfoldet som ville være avgjørende for deres utvinning, noe som ofte oppstår når arter kolliderer med den såkalte “flaskehalsen” i bestanden. Den nye forskningen, den første som sammenligner hele torskgenomer før og etter tungt fiske, forsterker ideen om at mer beskyttende forvaltning vil hjelpe beleirede populasjoner å komme seg tilbake, sier eksperter.

“Dette er en utmerket studie, den første i sitt slag,” sier David Conover, en fiskeøkolog ved University of Oregon. Canadas befolkning, som for eksempel har falt fra 4 milliarder på 1980-tallet til 1 milliard i dag, “kan komme tilbake til det den var før, med mye stor fisk,” legger Boris Worm, en marineøkolog fra Dalhousie University, som ikke var involvert. i forskningen.

Overfiske reduserte ikke bare antall torsk, det reduserte også størrelsen. Dyrene, som en gang modnet til 80 centimeter i lengde, begynte å formere seg i tidligere aldre etter hvert som fisket ble intensivert. Nå modnes de til rundt 65 centimeter. En årsak til at størrelsen er viktig er at større og større fisk reproduserer seg raskt og gjør bestander mer produktive og elastiske.

Biologer fryktet at utarmede befolkninger permanent hadde utviklet disse nye egenskapene, noe som kompliserte restaureringen av befolkningsstørrelsen. Torskesaken “siteres venstre og høyre som det klassiske eksemplet på virkelig rask moderne evolusjon,” sier Malin Pinsky, en økolog og evolusjonsbiolog ved Rutgers University, New Brunswick. Laboratorieeksperimenter støtter den ideen, men naturlige populasjonsstudier, som bare har sett på noen få genetiske markører, er ikke avgjørende.

Så i den nye studien, Pinsky og kollegaer ved Universitetet i Oslo undersøkte han alle genomene til atlantisk torsk. De analyserte DNA fra skalaene og piggene fra fisk fra Canada og Norge, tatt flere tiår før overfiske begynte. Teamet sammenlignet deretter DNA fra disse prøvene med det fra 46 moderne fisk fra Norge og 24 fra Canada.

Pinsky og kollegene hans fant ut ingen tegn til radikale endringer i torskgenomer, rapporterer de denne uken i prosedyrer fra National Academy of Sciences. Det antyder at evolusjon sannsynligvis ikke har eliminert det genetiske mangfoldet som torsk trenger for å vokse og modnes senere. “Det er veldig spennende,” sier Pinsky, fordi det betyr at mindre fiske kan hjelpe torsken til å vokse til sin tidligere størrelse.

Torskebestandene i USA forblir overutnyttet. I Canada viser de de første tegnene til bedring. Men i det nordøstlige Arktis, der fisket ble redusert og størrelsen på flåten ble redusert, begynner torsken å trives igjen. I løpet av det siste tiåret har de til og med begynt å modnes i en senere alder. Det er “et veldig interessant og håpefullt tegn” som stemmer overens med de nye funnene, sier Pinsky.

Så hvis torsk ikke har mistet genetisk mangfold på grunn av overfiske, hva hindret deres reproduksjon og vekst? En mulighet, sier Pinsky, har å gjøre med økologi. Når store hanner er fjernet fra en populasjon, kan yngre fisk modnes tidligere og mindre i størrelse, fordi de ikke trenger å konkurrere med store blåmerker.

Evolusjon kan fortsatt ha spilt en subtil rolle, argumenterer Nina Therkildsen, en evolusjonærgenetiker ved Cornell University. Hun og andre forskere sier at overfiske kan ha valgt for mange små genetiske endringer som studien ikke kunne identifisere. Uansett sier Pinsky at studien viser en ting: Torsk trenger ikke å fortsette å eksemplifisere befolkningskollaps fra overfiske.

READ  Richard Scott Drakeley 15. mai 1973 - 7. mars 2021

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *