Den norske banken DNB gir et bud på 1,3 milliarder dollar på Sbanken

Visning av DNBs norske bankkontorer i Riga, Latvia, 20. november 2013. Reuters / Intes Kalinens

Norges største bank DNB (DNB.OL) lanserte torsdag et all-cash-tilbud om å kjøpe den lokale konkurrenten Sbanken (SBANK.OL) for 11,1 milliarder kroner (1,3 milliarder dollar) i et bud støttet av de to selskapene.

Sbanken-aksjene steg med 32% til rekordhøye 105,40 kroner, over DNB-tilbudet til 103,85 kroner, noe som indikerer at noen investorer tror at konkurrerende bud kan dukke opp.

“Styret mener at tilbudet gjenspeiler den sterke økonomiske og strategiske verdien av Sbanken-konsernet og innebærer en attraktiv verdivurdering for aksjonærene,” sa Niklas Medby, styreleder i Sbanken.

Hvis oppkjøpet lykkes, vil det øke DNBs andel i det norske boliglånsmarkedet til anslagsvis 27% fra rundt 24% og øke kapitalforvaltningsvirksomheten.

DNB-aksjene steg 2,1 prosent til 184,5 kroner innen 1052 GMT.

Avtalen vil redusere kostnadene i begge banker og forventes å øke DNBs inntjening og avkastning på egenkapitalen.

“Avtalen … gir mening fra et strategisk synspunkt, fra et strategisk synspunkt, da det styrker DNBs tilstedeværelse i Norge, et av de mest attraktive bankmarkedene i de nordiske landene,” sa Credit Suisse.

Rivaliserende vinger?

Imidlertid kan Sbanken også tiltrekke seg andre nordlige banker med kontanter til overs, inkludert regional tungvekt Nordea (NDAFI.HE), sa Kepler Cheuvreux-analytiker Robin Rane.

Han la til at svenskene SEB (SEBa.ST) og Swedbank (SWEDa.ST), som ikke tilbyr detaljistbanktjenester i Norge, også er potensielle kandidater.

“Det vil være et strategisk skifte for dem,” sa Ran om den svenske duoen, “men det er ikke umulig.”

Danske analytikere sa at Danske Bank (DANSKE.CO) også kan være i rammen.

Finansdirektør Otter Ertsid sa på en konferansesamtale at DNB har sikret seg retten til å matche alle konkurrerende tilbud som måtte vises. Bare hvis han ikke gjør det, sa han, kan Spankens styre anbefale en annen frier.

READ  Dollaren kommer seg etter nedgangen etter Fed med støtte fra høyere renter

Aksjonærer som representerer ca 29% av Sbankens kapital godkjente tilbudet, inkludert den største aksjonæren, Altor, som eier 25% av aksjene. DNB har også sikret seg en eierandel på mer enn 5%.

Sbanken ble etablert i 2000 som en ren digital bank i Norge og børsnotert i 2015.

DNB rådgitt av innsidelmeglerfirmaet DNB Markets mens Sbanken ble veiledet av Arctic Securities.

DNB sa at oppkjøpet, som krever godkjenning fra finansregulatorer og norske konkurrenter, forventes fullført i tredje kvartal 2021.

Konkurransetilsynet sa at de vil holde et møte med DNB og Sbanken neste uke om den foreslåtte avtalen. Etter å ha varslet bankene har tilsynsmyndigheten 25 virkedager til å gjennomføre sin første vurdering.

“Etter vår mening er det ingen grunn til ikke å implementere dette,” sa Erzid, finansdirektør i National Bank of Dubai.

Finanstilsynet kunne umiddelbart få kommentarer.

(1 dollar = 8,3984 norske kroner)

Våre kriterier: Thomson Reuters tillitsprinsipper.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *