– Det er håp – VG

Politiet har ikke utgjort 15 personer siden GJERDRUM (VG) raset, som fortsatt pågår, ifølge NVE. Spotlights brukes til å belyse skredområdet.

Publisert:

Klokken 16.40 bekreftet operasjonsleder Roger Peterson at 15 personer ennå ikke hadde blitt gjort rede for etter raset ved Gejertrum i Romeric, Wigen County.

– Vi beholder muligheten for at flere har evakuert seg, ikke kontaktet politiet, eller at de er nede i den røde sonen vi ser etter, sier han.

Han insisterer på at redningsteamene søker etter overlevende, ikke de døde.

– Det er håp, sier han.

Leter etter mer i mørket

Ifølge politiet ble 15 personer ikke talt opp, bekreftet talsmann Tom Sandberg overfor VG klokken 16.25. Det ble tidligere rapportert at det var 26 personer som ikke var med på kontoen.

– Det er mørkt, som du kanskje har hørt, fortsetter innsatsen, sier Roger Peterson, operasjonsleder under støyen fra Sea King-helikoptre, som fremdeles leter etter de som ikke redegjør for skredsituasjonen.

– Mørket har kommet, og det gir oss utfordringer. Vi vil belyse det rommet med så mange lyskilder som mulig, men det vil være en grense, sier Peterson.

De vil evakuere redningsteamet like før klokka 17.00 slik at det pensjonerte teamet kan stoppes før kvelden.

Politiet har suspendert ytterligere etterforskningsbevis for å få oversikt over befolkningen. Peterson sa tidligere onsdag at 14 adresser og et annet antall leiligheter hadde blitt berørt.

Så langt er ti personer bekreftet skadd. I følge innsatsstyrken ble en av dem sendt til Ulleval sykehus med alvorlige skader.

700 mennesker er rammet eller evakuert i forbindelse med raset, men innsatsstyrken insisterer på at antallet fortsetter å endre seg.

Det er enda verre vær, som er hardt og krevende. Men foreløpig ingen funn. – Så langt har vi ikke bekreftet noen dødsfall, og jeg har ikke mottatt ytterligere bekreftelse på at vi ble skadet, sa Peterson.

– Vi er på et punkt der vi leter etter overlevende, ikke de døde.

Les også: Skred i Gezertram: Vi vet dette

Arbeidsforhold krever: Av sikkerhetsmessige grunner er det ikke mulig for bakkemannskaper å komme inn i det skredberørte området. Så evakuerings- og redningsaksjonene i denne sonen må skje ved hjelp av Sea King-helikoptre.

READ  Western Iron, norske kvinner beseiret | Nyheter, sport, jobber

– Det er veldig krevende avgjørelser som skal tas: gjenopprettingsoperasjoner skal ikke utføres eller utføres. Vi vurderer om vi vil ta ytterligere tiltak i området, sier Peterson.

Ved 16.40-tiden, sier han, hadde tre hus til falt i den røde sonen.

– Vi kan ikke se bort fra at mange hus møter samme skjebne, fordi dette er bygninger som ligger i området med det høyeste punktet på kanten av skredet.

Mørket byr på mange utfordringer, innrømmer han. Derfor belyser de rommet så mye som mulig med lyskilder.

Les mer

Dramatiske nyheter for politiet etter raset i Jidda: – De sa de var under taksteinene

De utryddede inkluderer beboere og ansatte ved Sykehjemmet Gejertrum Life and Treatment Center.

– Det går bra for alle. Vi er også kastet ut av noen av de omkringliggende leilighetene, og det går bra, sier helsesjef Hans Christian Jurgenson.

Brannslokkingsstyrke på kvikkleire: – En tynn suppe

Brannsjef Ingvar Anderson sier at de gjorde et tøft søk:

– Dette betyr at vi ikke har full kontroll over alle kjellerleiligheter og rom i husene rundt skredkanten. Vi går fra hus til hus, åpner dører, tar folk ut, og de som ikke kan gå, blir tatt bort av ATV eller bil, sier han.

Anderson sier at de måtte trekke seg tilbake fordi kanten av skredet spiser innover og det er viktig at de ikke er for nærme.

På spørsmål om hva planen var for de 26 ikke-regnskapsførte, svarte han:

– Dette kan ta litt tid, men vi mener noe bør tas ut av lufta, eller vente til det er klart at du kan komme dit. Nå går vi til raset, en tynn suppe, det blir verre. Når det avkjøles, blir det vanskeligere, men ikke slik nå.

Borested: NVE har et borested i området og vil starte etterforskning så snart det er berettiget. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

NVE: Risiko for overbefolkning

Doril Hofshagen, regionsjef for region øst ved NVE, beskriver raset som det største raske leirraset i nyere tid: 300 ganger 700 meter.

READ  REUTERS EVENTS- Norge er veldig interessert i sjøluft, sier energiminister

– Skredet skreller fremdeles i gropene og vi har ingen full kontroll over hvor langt det vil gå før det stopper, sier han.

Om morgenen og kvelden fortsatte NVE å gi vurderinger til politiet og beredskapstjenestene angående evakuerings- og redningsaksjoner.

– Det er en risiko for at flere hjem blir tatt. Raset pågår fortsatt, insisterer regionsjefen.

Alt å si om årsakssammenhengen er veldig raskt, men NVE har et kjedelig sted i området som vil begynne etterforskning når det er rimelig.

– Årsakssammenhengen er gjenstand for presis etterforskning. Det kan utløses av naturen, men det kan være andre grunner. Vi må få det tilbake, sier Hoffshagen.

På spørsmål om han kunne ta med mannskapet til interiøret i dag, svarer han:

– Dette er den største delen vi snakker om. I noen områder er det tilrådelig, i andre områder er det ikke. Da må de beskyttes mot vinden.

Jorden ble flytende

Risikoen for mange ras gjør letings- og redningsaksjoner vanskelig. Louis Vick, forsker ved Institutt for geovitenskap ved University of Tromsey, sa til VG at det kan ta tid for mannskapet å lande på skredstedet.

– De vil trolig vente på stabilt vær, og de vil også se etter tegn på land ustabilitet i fremtiden. Du kan oppleve at et skred utløses av vann som kommer fra bakken eller at skredet i kanten av skaden er minimalt.

Han forklarer at forskere nå kan ta jordprøver fra forskjellige dybder for å studere hva slags jord det er. På den måten kan de begynne prosessen med å finne årsaken til raset.

Les mer

Mye regn nær skredområdet

– Basert på det vil de finne ut hvilke områder som er i fare. Ofte når disse løpene forekommer, beveger løpene seg også oppover i bekkene, så å starte som et lite ras kan være en stor begivenhet, sier Vick.

Ifølge forskeren er kvikkleire et unikt skandinavisk problem. Den ble dannet av sedimenter etterlatt av isbreer og utsatt for luft for tusenvis av år siden, og ble flytende under trykk.

– Nå leter de etter hva som fikk leiren til å flyte. Den tunge vekten ble lagt på bakken på grunn av kraftig nedbør, snøsmelting eller menneskelig inngripen, forklarer han.

READ  Apple-ryktet som nekter å dø har fått nytt liv

Venter på at signalet skal være klart

Blant de som venter på å bekrefte området, er norske frivillige redningshunder.

Klokka var 05 da alarmen gikk med dem. Politiet kalte inn erfarne frivillige fra organisasjonen og ba om hjelp.

– Stick Maybest sier da til VG, beredskapssjefen hos Norske Redningshunder, at den må reise så snart som mulig.

De trykket på knappen og alarmen gikk for 100 personer. Det tar ikke lang tid før 32 hunder med håndterere har fått plass i lysthuset.

– Vi har fire katastrofeteam nær søkeområdet. De er opplært i å lete etter bygninger som har kollapset og skredområder. I tillegg har vi 28 leteteam som fremdeles er klare litt lenger unna, sier Maybest.

KO: Norske redningshundfrivillige planlegger dette arbeidet og venter på et klart signal på Gejertrum. Foto: Norske redningshunder

Etter klokka 15 må imidlertid patruljepersonell trekke seg tilbake. De fleste av de 32 patruljene går hjem.

– Hundepatruljen er sendt hjem og det er to katastrofeteam. Beredskapssjefen i en organisasjon som heter Stick Maybest, sier det er veldig farlig å gå inn.

De har også en operasjonell leder fra norske redningshunder som vil være på stedet utover kvelden.

– Folk blir her så lenge det trengs. Vi vil ha en leder som kan trykke på knappen hvis vi kan gå inn. Alle er klare, vet hva som skjer, så vi kommer snart ut om nødvendig, sier Maybest.

I mellomtiden er det meste av arbeidet gjort fra luften.

I tillegg til Sea-King, Bell-412 og de nyeste SAR-Queen redningshelikoptrene, har luftforsvaret levert Orion-overvåkingsfly.

– Flyet er stasjonert i Andia og er engasjert i maritim overvåking og leteaksjoner. Den fløy ned og var hovedsakelig involvert i søk og redning. Oberstløytnant Stein Barclay Cosland i luftforsvaret sier til VG at de har en sensorevne som samsvarer med den eksisterende jobben når situasjonen er kaotisk.

Den Sikkerhetsforum Orion var den første som nevnte flyet.

– Flyet brukes hovedsakelig i søk basert på sensorene. Vi vet ikke hvor lenge dette vil vare, men vi har mange andre ferdigheter. Barclays Cosland sier at de to Bell 412-flyene vi sendte fra Riggs ble brukt til å rapportere om skader eller fly.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *