Det må være forferdelig å være velstående når en pandemi sprer seg

Bemerkelsesverdig er at de som er fremst på ventelisten til de som angivelig er verdige til forretningsfordelene fra våre delte ressurser, også de som har energi til å bekjempe tilsynelatende uoverkommelig skattepress.

Hit de rike brutalt

Kanskje det burde vært tilfelle, for i det første året av pandemien – som vi alle vet, er det ikke over ennå – tok verdens rikeste mennesker et kraftig slag.

Eller har de det?

Internasjonal statistikk ser ut til å hevde noe annet.

Bloomberg, verdensledende innen økonomiske nyheter og statistikk, viser liten, om noen, innvirkning av epidemien på firmakontoer selskapet overvåker. Men igjen ser ikke Bloomberg på låste frisører eller arbeidsledige kunstnere.

Imidlertid har en håndfull av de 500 rikeste menneskene i verden blitt grundig undersøkt. I et år da formuen til mange nasjoner kollapset, økte denne lille sirkelen av folks rikdom med $ 1,8 billioner dollar. Menneskene vi snakker om er så få at de passer inn i et lite teater, men i et år da et økende antall amerikanere sultet i søvn, økte rikdommen med 31 prosent. Bloomberg skriver at den aldri har opplevd en slik vekst i rikdommen til de rike menneskene før i historien.

18 nuller

En billion er skrevet med 18 nuller, og siden beløpet er gitt i amerikanske dollar, tar det en annen å konvertere til norsk valuta og gjøre det forståelig hjemme. Eller forstått – størrelsen forblir uforståelig for de fleste av oss, selv om serien med nuller tydelig indikerer at epidemiens brutalitet er ujevnt fordelt.

For å si det mildt. Og det kan være passende «moderat» om et år da den amerikanske presidenten gjorde språk til en barriere mellom mennesker da det fungerte som en bro.

READ  Tilkoblingsproblemer med Wi-Fi eller GSM-tilkopling til leiligheten: enkle løsninger | Hjem

Hvis vi flytter hjem – når alt kommer til alt, er det her kampen mot beskatning og pandemi har konkurrert om politisk oppmerksomhet – forteller statistikken oss at Oslo Børs har vokst med mer enn 50 prosent fra mars til slutten av fjoråret. I dag satte den samme sentralen en historisk rekord. Jeg tør påstå at få gjennomsnittlige norske lønninger hadde råd til å bli med på denne turen.

Oslo Børs er stolt over at 70.000 nye investorer deltok i fjor.

Men utenfor aksjemarkedet er det en statistikk som viser at antallet unge under 29 år som falt ut av arbeidslivet og utdannelsen har steget fra 110 000 til 130 000 i løpet av pandemien. Videre; 400 000 mennesker ble permittert eller mistet jobben i samme periode, og nesten 84 000 av dem er fortsatt uten arbeid.

I en diskusjon der kravet om skattelettelser overgår samfunnets midler, bemerker jeg også at den norske hotellmogulen Peter Stordalen mottok 220 millioner kroner innen utgangen av august gjennom Nasjonal kompensasjonsordning. Dette er pengene han går til som eier og ikke til personalet på hotellene hans.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *