Det norske formuefondet solgte investeringene i olje-, gass- og fossile drivstoffselskaper

Norges suverene formuefond på ytterligere billioner dollar har solgt enda en billion dollar i sin portefølje av olje- og gasselskaper i et stort skritt fra landets avhengighet av petroleumsindustrien.

Trond Grande, fondets konserndirektør, kunngjorde det endelige salget på slutten av fjoråret, I en telefonsamtale torsdag.

Beslutningen om å avbryte fondets portefølje på 6 milliarder dollar av olje- og gasselskaper var økonomisk. I 2020 rapporterte fondet tap 10 milliarder dollar i olje- og gassaksjer Det var verdt 40 milliarder dollar i begynnelsen av året. Tilbake i 2017 sa Norges Bank Regjeringen bør gi avkall på olje- og gassinvesteringer For å beskytte velstandsfondet – det største i verden – mot prissvingninger.

Det virker som om det endelig jobber med det tipset. (Boksen var et bra år generelt, Du vinner over 120 millioner dollar Til tross for det økonomiske nedfallet fra koronavirusepidemien.)

Norwegian Sovereign Wealth Fund ble etablert i 1990 for å bevare de økonomiske fordelene med den lukrative olje- og gassindustrien i landet. Fondet tjener inntekter fra skatter pålagt petroleumsindustrien i Norge og fra salg av leieavtaler til private selskaper som ønsker å utvinne mer olje fra farvannet.

Med innlegg i mer enn 9000 selskaper i 74 land Med anslagsvis 1,5 prosent av den totale globale investeringen, kan det være et formuefond, det samme er den amerikanske miljøverneren Bill McKibben kvitre, «Den største enkelt pool av investeringskapital på jorden.»

Norge ønsker å være en internasjonal leder innen klimaendringer, men likevel er de avhengige av å utvinne sterkt forurensede fossile brensler for å opprettholde sin økonomiske boom, en motsetning ofte omtalt som klimaparadokset i Norge.

Det at fondet har trukket seg fra olje- og gasselskap er et stort skritt i riktig retning. Men det er fortsatt en lang vei å gå. Dette er fordi Norge ennå ikke har brutt alle bånd til petroleumsindustrien. Ikke engang i nærheten.

READ  For tredje måned på rad fortsatte inflasjonen å falle i januar og nådde 8,05 %.

19. januar tildelte Norge 61 offshore oljeletinglisenser til 30 selskaper. Norsk olje- og energiminister Tina Bro Han sa I en kunngjøring om at det er «gode nyheter for den norske stat som eier av ressursene.»

Som Bård Lahn, forsker i Norge Internasjonalt klimaforskningssenter (CICERO) i Oslo, fortalte han meg tidligere denne måneden, vil økonomiske bekymringer trolig være den mest innflytelsesrike faktoren som presser Norge bort fra fremtidig olje- og gassproduksjon.

For å være sikker ser det ut til at velstandsfondets beslutning om å selge sin portefølje av olje- og gasselskaper snarere handlet om å beskytte fortjeneste, i stedet for å ta opp miljøhensyn.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *