Det unge blodet fra kalejdoskopet er litt kaldt og er best på klassiske konserter i mars

La Clemenza de Tito, Bergen nasjonale opera ★★★★

Mozarts siste opera, inspirert av sjalusi og morderiske intriger rundt den tilgivende romerske keiseren Titus Vespasian, vil være en fantastisk scene. Processjonene til senatorer og edle kvinner var alle overdådige, med forumet i bakgrunnen. På høydepunktet av første akt brenner en av sammensvorne faktisk Capitol, som er en mulighet for en vakker apokalypse.

Men ikke her. Spektakulær og pyroteknikk i Bergen National Operas nye produksjon er veldig lite tilgjengelig. Opprinnelig iscenesatt i mars i fjor, og deretter kansellert på grunn av en epidemi, foregikk produksjonen som vanlig i Creek Hall, hvor scenen nylig ble revurdert med tanke på reglene for sosial avstand.

Da reisebegrensningene ble strengere, måtte mange internasjonale sangere stå opp og bytte med nordmennene, hvorav en eller to måtte lære seg delene innen femten dager. Det London-baserte produksjonsteamet, ledet av regissør Rodula Guidano, måtte jobbe eksternt og gi veibeskrivelse via dataskjermer.

Det var tilsynelatende et mirakel, produksjonen skjedde og selvfølgelig satte de vanskelige omstendighetene sine spor. Når det gjelder mus-n-skanning, ser den svarte bakgrunnen og den svarte funksjonen ut til å være den vanskeligste i begynnelsen å vekke fantasi. De seks karakterene i de grå forretningssakene til designeren Cordelia Sishol står ofte oppstilt på baksiden av skrivebordene og hevder at mens de er hissige av sjalusi, er de en haug med keiserlig byråkrati.

Når de dermed er hektiske, beveger de seg fremover og beveger seg mellom de glødende firkanter med fem gode intervaller i en stemning av sinne eller kval, som for å si at manøvrene mellom dem er som trekk på sjakkbrettet.

READ  Tesla mister førsteplassen til Volkswagen i norsk EV-salg

Dette er en god ide, men det er et mysterium hvorfor det skal passeres så hardt; Definitivt litt farge hadde hjulpet. Å gi Tito en kontorkjede er ikke et godt trekk når Lord Mayors har på seg. Sammen med sitt permanent bekymrede blikk, virket det som om han ville slite når han åpnet et nytt bussdepot.

Likevel økte forestillingen på en eller annen måte over skapet og tok av vingen. Ting fikk en god start med den forsinkede forestillingen fra Bergen Philharmonic Band under deres ledende dirigent Edward Gardner.

Så, før vi får sjansen til å trekke pusten, ankom Sopran Beat Mortal i en eksotisk hvit buksedrakt. Han spiller den verste karakteren til de sammensvorne Vitellia, spytter ut raseri og imponerende stemmepyroteknikk fordi Tito – mannen som fokuserte på henne – vil gifte seg med en jødisk prinsesse. Etter sin vakre beundrer Cesto, spilt av Adrian Angelico, godtar han motvillig drapet. Så plottet tar form.

I andre roller er Ingborg Gilbo som Chestows gode venn Annie og Frey Howland Holdback som søsteren Cervilia like tydelige. Bro Magnus stemmer som Tedanes Tito, men han går videre til keiserens pine for å bli forrådt to ganger.

Men showets virkelige stjerne er orkesteret, spilleren med bassethornet fremfor alt, hvis lyd kommer inn i koret i operaens vakreste aria. Til slutt blir alle tilgitt, og når det skremmende refrenget og bandet forlater det siste refrenget, oversvømmes scenen med lys – Tito hevder å være en opplyst konge som faktisk ble født for tidlig. Grå fører til lysstyrke, en endring vi alle ønsker på dette tidspunktet.

READ  Forskere vil lage et dommedagshvelv på månen Vitenskap

Sjekk ut dette produktet for et gratis besøk bergenphilive.no

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *