– Dette er uinteressant og meningsløst – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra forskjellige deler av landet

Tirsdag kunngjorde regjeringen at de trodde Russland sto bak datangrepet 24. august på Sporting. Flere e-postkontoer Parlamentarikere og ansatte angrep.

Den første reaksjonen fra det russiske parlamentet kom tirsdag kveld. De svarer heftig at den norske regjeringen gir dem skylden for datamaskinaffektet.

Lederen for utenrikskomiteen sier de norske påstandene er tull.

Andre mener det er påstander som ikke er bevist med bevis.

Innlegg fra USA

Den russiske etterretningseksperten sier til NRK at Russlands hemmelige tjenester ikke er interessert i å lagre e-post.

– Ingen etterretningstjenester vil grave i e-postene til folkevalgte. Russlands sikkerhetsrådsrådgiver Andrei Manolo sier dette er uinteressant og meningsløst.

Han tror det kunne ha kommet under press fra USA.

– Den norske utenriksministeren ønsket ikke å uttrykke seg så skarpt. Men han sier at rapporten kan ha kommet som et resultat av intenst press fra USA.

Han mener Russland er bak

«Basert på den regjeringseide databasen er det vår vurdering at Russland står bak datamaskinaffektet på Stortinget,» sa utenriksminister Ene Erickson Seride tirsdag.

Dette er første gang regjeringen har gått så langt som å kreve ansvar for en forbrytelse.

Regjeringen er bestemt på at Russland står bak, og sender beskjeden om at et datamaskinaffekt er uakseptabelt. Dette er en attributt.

– Det er viktig for oss å holde Russland ansvarlig. «Vi godtar ikke Sortings eksponering for denne typen angrep,» sa Eriksen Seride på en pressekonferanse tirsdag.

Men det er ingen juridiske implikasjoner for attributtet. BSTs oppgave er å finne ut om noen kan holdes ansvarlige for dataangrep.

Ikke godta beskyldninger

Signert av den russiske ambassaden i Norge Facebook Siktelsen er uakseptabel.

READ  Nordlys og varme bad -35 ° C, Norges hemmeligheter

– Vi ser på dette som en alvorlig og bevisst provokasjon og ødeleggende for bilaterale forhold. Vi søker avklaring fra norsk side, skriver ambassaden.

Konstantin Kozachev, leder av utenrikskomiteen i det russiske parlamentets overhus, talte også. Han sier at anklagene er blitt re-arkivert uten at noen gidder å bevise dem.

Konstantin Kozulin mener at dette er grunnløse påstander.

Foto: Vincent Kessler / Reuters

– Som alltid er det påstander mot Russland, uten å gidder å bevise dem, og uten å foreslå å diskutere dem på ekspertnivå, sier han til nyhetsbyrået Tass.

Koshev minnet også at en russisk parlamentariker hadde blitt arrestert i Oslo i en måned uten tiltale etter å ha blitt anklaget for å ha spionert under en konferanse på Stortinget.

BST undersøker fortsatt

Saken ble rapportert til Politiets sikkerhetstjeneste, som fremdeles etterforsker saken.

PSDs kommunikasjonsdirektør, Trond Hugupakan, sa til NRK at han ikke ønsket å kommentere utenriksdepartementets beslutning nå.

– Vi etterforsker fortsatt saken. Først når etterforskningen er over, kan vi gå ut og fortelle hva vår avgjørelse er. Så uansett hva regjeringen gjør i dag, fortsetter den.


N.R.K.
Forklarer

Hvorfor er e-post så interessant for hackere?

For svar

E-post er nøkkelen til vårt digitale liv på mange måter. Du kan ofte finne samtaler over mange år og i viktige dokumenter.

Ved å få tilgang til en e-postkonto, kan man få tilgang til andre tjenester online. Et nettsted kan indikere at du har glemt passordet ditt. Deretter vil det være en lenke til e-postkontoen, og du kan få tilgang til nettstedet.

Hvordan får hackere tilgang til noens e-post?

Det er veldig vanlig at folk bruker samme passord flere steder. Enkle passord en hacker kan gjette. Det er en rekke passord som har kommet bort fra tidligere datainnbrudd, som hackere bruker flittig i nye angrep.

Vil vanlige menneskers e-post bli berørt?

De siste årene har løsepengevirus blitt populært for å angripe såkalte selskaper og organisasjoner. Slike virus stenger alle datamaskiner de får tilgang til. Mange av disse angrepene begynner med uskyldige e-postmeldinger sendt til en eller flere ansatte i selskapet.

Det er også vanlig at kriminelle angriper personlige e-postkontoer til personer som spiller en nøkkelrolle i et selskap. Disse hackerne har ofte økonomiske motiver for angrepet.

Når private kontoer blir angrepet, er det fordi eieren på en eller annen måte er interessert i angriperen.

Hvordan kan jeg beskytte meg mot å bli hacket?

Det viktigste du kan gjøre er å få to faktorer inn på e-postkontoen din på jobben og personlig. Med to faktorer får du en personlig og midlertidig kode via tekstmelding eller applikasjon. Dette er veldig vanskelig for angriperen – nå trenger de å vite både passordet ditt og den unike koden.

Eksperter anbefaler også det som kalles en passordadministrator. Dette er et program som lagrer passordene dine på ett sted. På denne måten kan du ha forskjellige passord på alle websider, samtidig Husk passord.

– Russland ser på Vesten som en trussel

Dette kan forsterke forholdet mellom Russland og Norge ytterligere, sier Dor Bukvol, en russisk ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsorganisasjon (FFI).

– Det er bare en stein igjen i lasten. Forholdet er så dårlig at det blir verre, sier Buckwall.

Julie Wilhelmson, en NUPI-forsker og russisk ekspert, forklarer at Russland ser Vesten som en trussel.

– Med tanke på konflikten Russland og Vesten møter i dag, er det ikke overraskende at Storting blir hacket av Russland, sier Wilhelmson.

Han sier dataangrep er en type våpen som regnes som den vanligste og mest effektive.

– Hackerangrepet kan sies å være en ny type operasjon mot Norge fra russisk side, men det er en del av et større konfliktbilde, hvor mange våpen alle har blitt brukt, sier han.

NATO er bekymret

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg beskriver datamaskinangrepet på Sortering som «uakseptabelt» og sier NATO er bekymret.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i Brussel 28. februar.

Jens Stoltenberg mener norske myndigheters vurdering av at Russland sto bak angrepene.

Foto: Oliver Mathis / A.P.

Norge anklaget tirsdag Russland for å ha stått bak et dataarngrep på Sporting i sommer.

– Vi mener norske myndigheters vurdering av at hackerangrepet på Storting er alvorlig og at Russland står bak angrepet, sier Stoltenberg TV2.

– NATO er bekymret fordi det samsvarer med et mønster vi har sett i andre land. Slike angrep er uakseptabelt og undergraver tilliten, sier han.

Noworset ble ikke overrasket

LiveSigne Nowsset (SP) -konto hacket uten å lykkes. Han er medlem av komiteen for utenrikssaker og sikkerhet.

Han er ikke overrasket over at regjeringen mener Russland står bak.

– Jeg synes det er synd, fordi det ikke vil forbedre forholdet til Russland. Vi er et lite land med alt å tjene på gode forhold til naboene. Men det er viktig å gjøre det klart at jeg er veldig trygg på at det vil bli gjort av utenriksministeren.

– Russland er klare til å sette i gang angrep

Anniken Hoodfeld (Labour), styreleder i Sorting Foreign and Security Council, mener at hvis det er sant at Russland står bak dataangrepet, er det alvorlig.

Annigen Hoodfeld

Anniken Hoodfeld er trygg på at utenriksministeren vil håndtere saken klokt for Russland.

Foto: Steen Lisberg Solam / NTP Scanfix

– Dette er seriøst, men ikke overraskende. Vi har sett angrep på det norske GSM-nettverket under en større militærøvelse i nord og får nå informasjon om det. Hoodfeld sier Russland er klare til å sette i gang denne typen angrep.

Han håper utenriksministeren vil være i stand til å håndtere dette klokt overfor Russland.

– Vi har godt praktisk og praktisk samarbeid med Russland. Men vi er alltid veldig åpne når vi har grunner til å kritisere dem, sier han.

– Bor truende film

Idrettspresident Don Wilhelmson tar informasjonen som kommer fra Trune (H) -regjeringen på alvor.

– Vi vet at vi lever i en truende film som krever, og at politikere og storting er utsatt for angrep og trusler. Derfor anser regjeringen Russland for å stå bak, sier Treen.

Styreleder for sorteringstone W.  Drone

Idrettspresident Don Trune sier at sikkerhet var god i Sporting, men nå har de strammet den ytterligere.

Foto: Derje Peterson / NTP Sconfix

Dataangrep førte til strenge sikkerhetsprosedyrer i Sortering.

– Sikkerhet ved sortering er bra, men poenget med videre læring her er at vi måtte skjerpe passordkravene. Vi vet at Sporting er utsatt for trusler og angrep. Derfor er arbeid med sikkerhet ekstra viktig, sier han.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *