«Dette kan bli det varmeste året noensinne»: Værfenomenet «El Nino» kan sprenge termometeret

FN-eksperter sa onsdag at La Niña-værhendelsen som forsterket tørker og flom endelig er over, men de advarte om at neste El Niño kan bringe andre problemer.

Oppvarmingen har avtatt noe det siste året, takket være La Niña, en værhendelse som har avkjølt havtemperaturene og raset siden 2020. Imidlertid var årene 2021 og 2022 varmere enn noe år før 2015, sa FNs meteorologiske verdensorganisasjon (WMO) i sin kvartalsvise oppdatering.

«Den avkjølende effekten av La Niña har satt et midlertidig grep på global temperaturøkning, til tross for de varmeste siste åtte årene,» sa WMOs generalsekretær Petteri Talas.

Nå kan det motsatte, El Niño, komme tilbake denne sommeren og «risikere å utløse en ny topp i globale temperaturer,» advarte han. La Niña er en storstilt avkjøling av overflatetemperaturer i det sentrale og østlige ekvatoriale Stillehavet. Det oppstår hvert annet til syvende år og veksler med El Niño og nøytrale forhold i mellom.

Usikre spådommer

Det er 90 % sjanse for at forholdene er nøytrale mellom mars og mai, og faller til 80 % i april-juni-vinduet og 60 % i mai-juli. Sjansene for dannelse av El Niño er beregnet til å være 15 % i april-juni, 35 % i mai-juli og 55 % i juni-august.

«Vi trenger to eller tre måneder til for å få en pålitelig ide om hva som kommer neste gang,» advarte Alvaro Silva, en konsulent ved WMO. Overvåking av svingningen mellom de to fasene hjelper landene med å forberede seg på deres potensielle påvirkninger, som flom, tørker eller ekstrem varme, sa han til AFP.

«Med El Niño er det en stor sjanse for å se det varmeste året som er registrert,» la han til. Selv om La Niña er avsluttet, kan noen av effektene på nedbøren vedvare på grunn av den lange varigheten, advarer WMO.

READ  Emmanuel Macron vil tale til det franske folket denne tirsdagen: Hva kan du forvente?

Mens El Niño og La Niña er naturfenomener, «oppstår de på bakgrunn av menneskeskapte klimaendringer, som øker globale temperaturer, påvirker sesongmessige nedbørsmønstre og gjør klimaet vårt mer ekstremt», understreker WMO.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *