Dødsdømt norsk statsborger –

54-årige Chad Jitre ble onsdag dømt til døden i Somaliland. Familien til Jitre i Norge fikk beskjed om at skytingen ville finne sted lørdag.

– Familien fikk beskjed om det i hovedstaden Hargis Faren skal henges lørdag, Sier Chad Jitres norske advokatfullmektig, Farid Pras Ross ved advokatfirmaet Elden.

Baras Ross sendte i dag en e-post til utenriksminister Ene Erickson Serid. Chad Jitre, en norsk statsborger siden 1995, har oppfordret den norske regjeringen til å gjøre alt for å hindre hans henrettelse.

Informerer presidenten

– Jeg har direkte kontakt med utenriksminister Yassin Haji Mohammed i Somaliland. På telefon i ettermiddag bekreftet utenriksministeren at han kjente til saken, sa Farid Prasad til Daclat.

– Han visste ikke at Chad Jitre nå ville bli hengt, og lovet å informere Somalias president Muse Bihi Abidi om saken. Samtidig lovet utenriksministeren at Chad Jitrey ville iverksette sin anke, sier assisterende advokat Farid Prasad.

Frykt: Advokatfullmektig Farid Prasad frykter for livet til Saad Jitre. Foto: Advokatfirma Elton
Se også

Ikke sikker

Selv om utenriksminister Mohamed nesten forsikret at Chad Jitre ikke ville bli skutt på lørdag, visste ikke Farid Prasad hva som foregikk i Somaliland.

– Somaliland er en selvutnevnt delt republikk, og et samfunn styrt av klaner. Vi håper at Chad Jitre vil være i stand til å anke dødsdommen til High Court, og at norske myndigheter vil bruke sin innflytelse for å legge press på myndighetene i Somaliland, ”sa Bas Ross.

Tidligere i dag var han på telefon med assisterende advokat Chad Jitre.

Er sliten og redd

– Han er veldig sliten og redd. Han frykter at han blir skutt på lørdag, sa Farid Bouras til Daclat.

READ  Kvinnens vantro går til Norge som nyheter i en flaske

– Chad Jitre er syk og trenger medisin.

– Vi gjør nå det vi kan for å stoppe mulige henrettelser. Vi håper at de somaliske myndighetene vil tillate Chad Jitres anke å bli behandlet av High Court. Problemet er at vi ikke vet hva som skjer der, og myndighetene har kontroll over om de skal hindre en henrettelse eller ikke, sier Farid Prasad.

Abdurrahman Mohammed Mohammed, en 54 år gammel lokal advokat i Somaliland, fikk ikke møte da en dommer dømte ham til døden onsdag morgen. Advokaten samarbeider nå med norske advokatfullmektiger Farit Basras og John Christian Elton for å forhindre at Chad Jitre blir hengt på lørdag.

«Uskyldig»

I juni i år snakket Douglas på telefon med Chad Jitre. To måneder etter at en ung mann ble arrestert i Hargeisa, Somaliland. Han forklarte deretter:

– Jeg var på ferie i Somaliland. Han kom hjem 4. april i år klokken 21. Uten varsel ble jeg angrepet av en mann. Han sparket meg da jeg prøvde å beskytte deg.

Fengsel: I et slikt fengsel i Hargeisa, Somaliland, er en dømt norsk statsborger, Chad Jitre.  Han deler en celle med 16 andre menn.  Foto: Tony Karumba / AFP Foto
I fengsel: Et slikt fengsel i Hargeisa, Somaliland, er okkupert av domfelt norsk statsborger Chad Jitre. Han deler en celle med 16 andre menn. Foto: Tony Karumba / AFP Foto
Se også

Til tross for at han innrømmet at han hadde kjempet med de døde, insisterte Chad Jitre gjentatte ganger overfor Duckbladet at han var uskyldig for å drepe noen.

– Jeg ble angrepet og forsvarte meg, sa Jitre inne Telefonintervju.

Advokatfullmektig Farid Prasad frykter også Zidres sikkerhet ved fengselet i Hargeisa.

Utenriksdepartementet ringer

– Han hadde blitt avhørt før Gift I fengsel. Pras Ross sier at han sitter i en celle sammen med 16 andre menn.

– Utenrikstjenesten er klar over at en norsk statsborger er dømt til døden i Herkiza, og vi forfølger saken gjennom flere kanaler i Oslo og ambassaden, sier utenriksdepartementets talsmann Raghunhild Siemenstad.

READ  En franskmann syklet 5400 km for å komme til det norske Nordkapp

Ambassaden vår i Nairobi gir diplomatisk hjelp i samsvar med en standard struktur. Ambassaden var i konstant kontakt med familien og deres norske og lokale advokater. Ambassaden har også tatt opp saken med lokale myndigheter, sier Siemenstad.

– Vi har stor forståelse for at dette er vanskelig for den fengslede nordmannen og hans familie. I tilfeller der norske statsborgere blir dømt til døden, vil norske myndigheter være med på å kreve at dommen ikke blir avsagt. Siemenstad sier dette er i tråd med norske myndigheters globale forpliktelse til dødsstraff.

– Så vi møter Somaliland-representanten i Norge i Utenriksdepartementet snart, sier utenriksdepartementets talsmann Rockenhill Siemenstadt.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *