Doktor. Wigderson-alumnen mottar Abel-prisen

Det norske vitenskapsakademi har tildelt Abelprisen 2021 til Avi Wigderson, en doktorgrad 1983. Uteksamen fra Princeton i Elektroteknikk Y informatikk, nå på fakultetet for Institutt for avanserte studier. Del prisen med László Lovász fra Alfred Rényi Institute of Mathematics og Eötvös Loránd University i Budapest, Ungarn.

Prisen siterer «hans Grunnleggende bidrag til teoretisk databehandling og diskret matematikk, og deres ledende rolle i å forme dem i de sentrale feltene i moderne matematikk. «

Den norske regjeringen opprettet Abelprisen «for å gi matematikere sitt eget tilsvar til en Nobelpris.» Vinnerne av den prestisjetunge prisen vil dele i prisen på 7,5 millioner norske kroner (ca $ 880 000).

«Avi er en bidragsyter og mentor for mange av professorene ved Institutt for informatikk i Princeton,» sa han. Jennifer rexford, leder av Institutt for informatikk og Gordon YS Wu professor i ingeniørfag ved Princeton. «Vi er glade for at hans bidrag til beregningsteorien får denne velfortjente anerkjennelsen.»

Han la til: «Informatikk er en stadig viktigere del av nærliggende akademiske disipliner. Vi er glade for å se Avis grunnleggende bidrag til beregningsteorien får høyest anerkjennelse i matematikk.»

Wigderson, født i Haifa, Israel, i 1956, Han er kjent for å utdype sammenhenger mellom matematikk og informatikk. Hans bidrag til utvidelsen av feltet for kompleksitetsteori, som påvirker effektiviteten av algoritmer og kryptografi på Internett, er «uten tvil større enn noen andres,» heter det i prisantydningen.

Wigderson har gitt grunnleggende bidrag til kompleksitetsteorien, inkludert bevis på null kunnskap, som brukes i dag i blockchain (cryptocurrency) teknologi. Tanken bak null kunnskapstest er puslespillet om hvordan du kan bevise at du vet noe uten å avsløre informasjonen. For eksempel, hvis noen ønsket å vise en venn at de fant Wally i den nyeste boken «Where’s Wally?», Uten å avsløre løsningen, kunne de stikke et lite hull i et stykke papp, holde det over den åpne boka og avsløre Wallys form uten å gi noen andre ledetråder til hvor han befinner seg på siden.

READ  Første Galaxy Book Ultra kombinerer kraft og ultimate tilkoblingsmuligheter – Samsung Newsroom UK

Tidlig i karrieren demonstrerte Wigderson at nullkunnskapstester kan brukes til å hemmelig teste ethvert offentlig resultat på hemmelige data.

Wigderson ferdig sin doktorgrad fra Princeton i 1983 under veiledning av Richard Lipton, nå emeritus professor i informatikk. Hans avhandling hadde tittelen «Studier i kombinatorisk kompleksitet. »

«Vi er stolte av professor Wigdersons mange grunnleggende bidrag til det matematiske grunnlaget for data- og informasjonssystemer, og vi er veldig glade for å se ham motta denne velfortjente anerkjennelsen,» sa han. Sharad malik, leder av Elektroteknikk og datateknikk og ingeniørprofessor George Van Ness Lothrop.

Wigderson kom til Princeton etter å ha fullført B.Sc. i informatikk i 1980 ved Technion, the Israelsk teknologisk institutt. Etter å ha forlatt universitetet, ble han med på fakultetet til det hebraiske universitetet i Jerusalem, hvor han underviste til han kom tilbake til New Jersey for å bli med i Institute for Advanced Study i 1999.

Abel-prisutdelingen vil finne sted på et fremtidig tidspunkt når Hans Majestet Kong Harald V av Norge trygt kan overføre Abelprisen til prisvinnerne.

Wigderson er den niende Abel Award-vinneren knyttet til Princeton. 2020-prisen ble tildelt Ph.D., Hillel Furstenberg. 1958. tidligere student. de 2019-prisen gikk til Karen Uhlenbeck, som mottok en hedersgrad i 2012 og da var besøkende hovedforsker i matematikk ved Princeton; Robert Langlands mottok 2018-prisen for en teori han utviklet mens han var lektor ved Princeton; de 2016-prisen gikk til Andrew Wiles, Emeritus professor i matematikk ved James S. McDonnell Distinguished University; avdøde høyskolematematiker John Nash delte 2015-prisen med Louis Nirenberg fra New York University; de 2014-prisen gikk til matematikklærer Yakov Sinai; de 2011-prisen gikk til John Milnor fra klassen 1951, som fikk sin doktorgrad. i matematikk fra Princeton i 1954 og underviste i instituttet til 1970; Y John Tate, doktorgrad 1950-alumnen, vant 2010-prisen.

READ  Adam Douglas utfordrer samfunnets forventninger til menns mentale helse med ny singel

Redaktørens merknad: Da Wigderson var utdannet student, den nåværende Institutt for elektro- og datateknikk Y Informatikkavdeling de var en enkelt institutt for elektro- og datateknikk.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *