Eiendom i Norge: Prisene stiger over hele landet, men faller i Oslo

Denne veksten er en prosent høyere enn det som forventes å være gjennomsnittlig vekst i følge nye tall fra eiendomsselskapet Endem Norge.

Det tok 43 dager å selge et hus som ble solgt i markedet i mars, en uke mindre enn forrige uke, som i gjennomsnitt tok 51 dager

Statistikk viser at det for tiden er færre som eier et hjem på grunn av stigende boligpriser. I følge Statistisk sentralbyrå Andelen leietakere har økt med en prosent.

Denne veksten i boligprisene forventes imidlertid ikke å vare lenge.

“Det forventes at inflasjonen vil avta noe mot sommeren på grunn av den økte tilbudet vi så i mars,” sa Hennick Laritson, administrerende direktør i Indom Norge. pressekonferanse.

Det sa Nejra Masik, sjeføkonom ved Forecasting Center, et uavhengig markedsanalyseselskap, til statlig kringkaster N.R.K. Han tror mars kan være den siste måneden for boligpriser å øke i Norge.

“Hvis det ikke er mars (den siste måneden med vekst), tror vi ikke det vil vare lenge. Vi har dekket det meste av veksten i år,” sa han.

Gary Dew Anderson, sjeføkonom i Handelsbank, er enig, og tror at boligprisveksten vil avta snart på grunn av flytende boliglånsrente.

“Det er en tommelfingerregel som sier at boliglånsrenten folk holder i en bank i gjennomsnitt er 2 prosentpoeng høyere enn renten, fordi bankene justerer styringsrenten til kostnadene. Når kjernestyringsrenten stiger, øker også boliglånet Og mange flere har flytende renter, noe som er en faktor som bidrar til at veksten i boligprisene bremses, og boligene venter, sier han til NRK.

Til tross for fallet i mars er boligprisene i Oslo 15,6 prosent høyere enn i fjor. Grett W., administrerende direktør i private McLaren. Ordføreren fortalte den elektroniske nyhetssiden Nettavis Ikke om fallet.

READ  Trump skal ha trukket seg fra intervjuet

“Jeg synes det er viktig å se på februar og mars sammen. I tillegg falt satsen for små leiligheter i mars. Sannsynligvis en faktor til hvorfor de gjør det så dårlig – og hvorfor de gjør det så dårlig. Hvis aksjen faller, hjelper det å holde prisene nede, ”sa han.

Les mer: Eiendom i Norge: Hva du kan forvente hvis du kjøper et hus i Oslo

De som ønsker å kjøpe et hjem har blitt advart av Norges sentralbank, Norges Bank, om at rentene kan stige i høst enn neste høst.

“Det hjalp folk til å forstå at bunnlinjen for boliglånsrenter er nådd, og at den eneste måten å holde rentene i gang i fremtiden er når det faller på folk at rentene vil stige, og boligprisforventningene vil svekkes. Da vil antall mennesker som vil kjøpe vil øke. Da vil det være press og auksjonskrig. “Det vil forsvinne, men det vil ta tid og vil ikke endre seg over natten,” sa Masik.

Husprisene steg i mars i andre større byer i Norge

  • Hos Stavanger var økningen 0,7 prosent. Prisene har steget 7,9 prosent de siste tolv månedene
  • I Bergen steg prisene med 3,0 prosent, opp 12,7 prosent de siste 12 månedene
  • I Trondheim har prisene steget 2,2 prosent, opp 10,6 prosent de siste 12 månedene.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *