Eksperter sier at kunstneren skrev taggen ‘gal’ i ‘The Scream’

En mystisk inskripsjon om Edward Munchs berømte maleri “Skriket” har snublet over kunstverdenen i mange år, men norske eksperter har nå bestemt at det ikke ble skrevet av andre enn kunstneren.

Sjelden synlig med det blotte øye, er uttrykket “kan bare tegnes av en galning” skrevet på norsk i øvre venstre hjørne av det ikoniske kunstverket med blyant.

Det mørke maleriet fra 1893 viser nå en menneskelignende figur som står på en bro, et symbol på eksistensiell vrede, som holder hodet med tilsynelatende redsel mot bakgrunnen til en roterende himmel.

Forfatteren av denne setningen har lenge vært et mysterium, som en misfornøyd seer skrev i en av fire utgaver produsert av Munch tidlig på 1900-tallet.

Men eksperter ved Norsk Nasjonalmuseum har nå bestemt at kunstneren bruker infrarød teknologi for å analysere manuskriptet.

“Det er ingen tvil om at denne skrivingen tilhører Munch,” sa museumsinspektør Brit Kuleng i en uttalelse.

“Manuskriptet, så vel som hendelsene frem til Munchs første opptreden i Norge i 1895, peker i samme retning.”

Først vist for publikum i Oslo – senere kalt Christiania – vakte hard kritikk og reiste spørsmål om Munchs humør, som ifølge Cullen fikk Munch til å snart skrive inskripsjonen på lerret.

Munch, en pioner innen ekspresjonisme, ble hjemsøkt av utallige dødsfall fra flere familiemedlemmer, inkludert hans mor og søsteren Johanne Sophie, på grunn av dårlig helse. I 1908 ble han midlertidig innlagt på et psykiatrisk sykehus.

Denne versjonen av “The Scream” ble stjålet i 1994 på åpningsdagen for vinter-OL i Lillyhammer. Den ble gjenopprettet flere måneder senere.

Mesterverket vil vises på nytt når Nasjonalmuseet åpner igjen i en ny bygning i 2022.

READ  Iridium fra AST GM் GMDSS første kommersielle implementering i verden

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *