Eksplosjon i hjertet av Istanbul: 6 døde og mer enn 80 såret i «brutalt angrep»

I følge den siste rapporten ble 81 personer skadet, inkludert to i kritisk tilstand, etter at eksplosjonen skjedde rundt klokken 16:20 (1:20 GMT), en spesielt tett mengde surfere på dette populære stedet. Istanbulitter og turister.

Det ble ikke fremsatt noe krav for kveldsangrepet.

Foran pressen anklaget visepresident Fouad Okte «en kvinne» for å «utløse bomben» søndag kveld.

Justisminister Bekir Bostock nevnte «vesken» som lå på en benk: «En kvinne satt på en benk i 40-45 minutter, og etter en stund var det en eksplosjon. Alle dataene til denne kvinnen blir nå gjennomgått,» sa han. . fortsatte.

«Denne vesken kan ha en timer eller noen kan ha aktivert den med en fjernkontroll,» la han til.

På slutten av kvelden kunngjorde helseminister Fahrettin Koca at «42 skadde personer er (fortsatt) på sykehus, inkludert fem på intensiv og to i kritisk tilstand».

President Recep Tayyip Erdogan fordømte først et «brutalt angrep» før han dro til G20-toppmøtet i Indonesia og Bali: «De første observasjonene indikerer et terrorangrep», sa statsoverhodet og la til at «en kvinne var involvert».

Etter å ha møtt en landsomfattende terrorkampanje i 2015-2016, har Mr. Erdogan sverget at «de som er ansvarlige for dette avskyelige angrepet vil bli skjult. La vårt folk være trygg på at (de) vil bli straffet.»

Den ble delvis hevdet av den islamske staten, og drepte nesten 500 mennesker og såret mer enn 2000.

«tjuvlytte»

Politiet satte umiddelbart opp en bred avsperring for å hindre de skadde i å komme inn i området, i frykt for en ny eksplosjon. – Jeg var 50-55 meter unna og plutselig hørte jeg en eksplosjon. Jeg så tre eller fire personer på bakken, sier vitne Semal Denisi (57) til AFP.

READ  Mot Delta vil tidligere infeksjoner beskytte mer enn vaksinen | Internasjonal spredning av koronavirus

«Folk løp i panikk. Støyen var høy. Det var svart røyk. Støyen var så høy, nesten øredøvende,» sa han.

I følge bilder som ble lagt ut på sosiale nettverk på tidspunktet for eksplosjonen, ble den, sammen med flammene, hørt langveis fra og utløste en bevegelse av panikk.

Opptaket viser flere kropper som ligger i nærheten.

I nabodistriktet Galata slo mange butikker ned gardinene tidlig. En AFP-reporter bemerket at noen forbipasserende som løp fra stedet for eksplosjonen hadde tårer i øynene.

Tyrkias høye råd for kringkasting (RTUK) forbød raskt kringkastingsmedier å sende opptak av scenen for å «forhindre oppvigler til frykt» og «tjene målene til terrororganisasjoner».

Tilgang til sosiale medier ble begrenset i Tyrkia etter angrepet, ifølge nettbasert restriksjonsvakt Netblocks.

En gate som allerede er målrettet

Siden dette distriktet i Istanbul allerede har blitt hardt rammet tidligere, var stemningen intens på slutten av dagen. Kampen mot Istanbul-klubben Besiktas er avlyst.

Istiklal Street, som betyr «Frihet» i Beyoglus historiske distrikt, er en av byens mest populære arterier, en fullstendig fotgjenger på 1,4 km. Foret med opplyste tårn, gamle trikkeoverganger, butikker og restauranter, brukes den av millioner av lokalbefolkningen og turister hele året.

Han hadde allerede blitt rammet av et selvmordsangrep i mars 2016 som drepte fem mennesker.

Angrepet, som kommer syv måneder før viktige president- og lovvalg, har reist mange fordømmelser og uttrykk for solidaritet i verden – Pakistan, India, Italia, Tyskland, det tyrkiske samfunnet, Qatar, Jordan eller Saudi-Arabia. ..

«Alle våre tanker går til befolkningen i Tyrkia i disse vanskelige tidene», sa president Charles Michel på Twitter.

Det hvite hus lovet i en uttalelse at «USA står skulder ved skulder med vår tyrkiske allierte i NATO i kampen mot terrorisme».

READ  USA: En pilot truer med å krasje flyet sitt inn i et supermarked

Fra Frankrike, der søndag minnet de 130 menneskene som døde i angrepene 13. november 2015, lovet president Emmanuel Macron: «Til tyrkerne: vi deler din smerte».

Til slutt ble kompromisset forseglet med Israel som bekreftet at «terror aldri vil vinne». Athen ga «sin dypeste kondolanser til den tyrkiske regjeringen og folket» til tross for det anstrengte forholdet til Ankara.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *