En hval druknet under et vitenskapelig prosjekt, advarer foreninger

Prosjektet Norges Naturvernforskningsinstitutt (FFI), som gjennomføres hver sommer fra 2021 i samarbeid med US National Marine Mammal Foundation, innebærer fangst av vågehval i Lofotens skjærgård (nord-vest). Tester før du slipper dem.

Den vitenskapelige kampanjen, som offisielt tar sikte på å samle kunnskap for å «sette grenser for menneskeskapt støy i havene», har blitt kraftig fordømt av dyrerettighetsaktivister, som er bekymret for hvalenes fare og velvære.

Fanget i et nett

Natt til 2. til 3. juni skadet dårlig vær riggen og skapte en åpning under nettet, som en finnhval sank ned i, sa FFI. «Teorien vår er at hvalen ble fanget i et blynett,» sa prosjektleder Peter Kwatsheim.

Etter at dyret druknet – ja, hvaler kan drukne hvis de hindres i å komme opp til overflaten for å puste – ble det besluttet en ubestemt pause for å belyse de nøyaktige omstendighetene rundt ulykken, og forankringen av garnene ville bli styrket. .

Peter Kwatsheim skyldte hendelsen på dårlig vær fremfor forskningsarbeid, og håpet å kunne gjenoppta disse «om noen få dager». «Det har aldri blitt gjort før, og det uventede vil skje», og hevder at bare «en håndfull» hvaler trengs for å få det til.

I det første året dedikert til plasseringstesting, kom bare én hval inn i 2021, men den slapp raskt unna. I 2022 ble en annen hval fanget, men forskere slapp den umiddelbart ut på grunn av tegn på stress dyret viste.

Uendelige resultater?

American Animal Welfare Institute (AWI) oppfordret norske og amerikanske myndigheter til å «umiddelbart og ugjenkallelig avslutte dette programmet». «Forskere har unnlatt å samle inn data på tre år mens de har holdt mange hvaler innestengt i store garn og utsatt dem for stress som nå har resultert i døden til en hval,» bemerket foreningen.

READ  Norge, Europas største oljeprodusent, tar et nytt skritt mot å stoppe fossilt brensel

I 2021 hadde 50 internasjonale forskere allerede skrevet til den norske regjeringen og protestert mot forskningen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *