En nylig suksesshistorie fra NED ROZELL
Grønlandshvaler: en nylig suksesshistorie

Av NED ROZELL

31. januar 2021
Søndag PM

(SitNews) – Grønlandshvaler er sanne skapninger i nord, og svømmer bare i kalde hav utenfor Alaska, Canada, Grønland, Svalbard og Russland. Disse hvalene med bussstørrelse har den største munnen i dyreriket, kan leve i 200 år og kan gå mer enn et år uten å spise på grunn av deres bemerkelsesverdige fettforretninger.

Bowheads er også en sjelden gjenopprettingshistorie for dyreliv, med en befolkning nord og vest for Alaska som nå teller mer enn 16.000. Det er mer enn de 1000 dyrene som Yankee hvalfangere har etterlatt seg i blodige vann i begynnelsen av forrige århundre.

En annen del av historien er at grønlandske hvaler også lever i en av de raskest skiftende områdene på planeten. Biologer lurer på hvalens fremtid og menneskene som jakter på dem.

jpg Grønlandshvaler: en nylig suksesshistorie

Grønlandshval fôrer i vann utenfor Alaskas nordkyst, sett fra et fly under en høstundersøkelse 2020.
Foto av Amy Willoughby / NOAA

Craig George, en pensjonert North Slope-distriktsbiolog som bor i Utqia? Siden tidlig på 1980-tallet har Vik studert dyret han beskriver som «et stort hode som svømmer.»

Fra en abbor laget av havis har George hver vår talt baughoder som svever etter luft blant isfjellene. For bare noen få dager siden hørte du hans overnaturlige samtaler under isen ved hjelp av hydrofoner nedsenket i vann.

Etter hvert som de siste fire tiårene har utviklet seg, har George telt mange flere grønlandshvaler. Samtidig har han og andre som bor på Alaskas nordkyst sett åpent vann lappe ved bredden i desember – isdannelse i havet dukket opp mye senere i polarvinteren enn for bare et tiår siden.

READ  Midt i cyberkrigen er dette franske antiviruset ultraeffektivt

Det åpne havet utenfor Utqia? Vik i høst og tidlig vinter har ført til det George har kalt «klimaendringer», med falllufttemperaturer mer konsistente med en by i Norge enn på toppen av Alaska.

jpg Et utvalgskart viser hvor grønlandske hvaler lever i vannet rundt Alaska.

Et distribusjonskart viser hvor grønlandske hvaler lever i Alaskas farvann.
Bilde med tillatelse fra Alaska Department of Fish and Game Marine Mammal Program.

Gjennom all den forandringen har hvalen med den forsterkede hjelmen med ett hode (brukt til å bryte is) trives, hovedsakelig fordi folk har forlatt den alene, i et relativt intakt hav.

«Antagelsen var at tilbaketrekking av havisen ikke ville være bra for disse dyrene, men de ser ut til å ha det bra hittil,» sa George.

Grønlandshvaler har vært mat i mange år for innfødte på nordkysten, inkludert jaktlag fra 11 landsbyer i Alaska. Teammedlemmene jager hvalene fra åpne båter, en risikabel innsats som, når det lykkes, gir mat til store deler av landsbyen.

De innfødte jegerne fra Utqia? Vik hadde vanskelig for å finne grønlandshvaler høsten 2019. Forskere som lette etter dem under en flyundersøkelse som ble utført hvert år siden 1979, så heller ikke mange grønlandshvaler.

«Det var økologisk bekymringsfullt for oss og en virkelig bekymring for hvalfangere,» sa Megan Ferguson, biolog ved Alaska Center for Fisheries Sciences, en gren av National Oceanic and Atmospheric Administration. «Vi visste ikke om 2019 var den nye normale eller bare en gang.»

Ferguson, som bor i Seattle, fløy også nordover for en høstundersøkelse 2020. Det var buehoder overalt teamet hans så ut, startet rett etter at rekognoseringsflyet tok av fra Utqia? Vik.

READ  Lev den amerikanske drømmen... SNAPSHOT SPORTS All-Stars slippes 4. juli 2022!

«Vi fikk observasjoner etter hverandre,» sa han.

De mange buehodene Ferguson og hans team oppdaget i 2020 betydde at de langlivede hvalene var andre steder i 2019, et år med rekordtemperatur i Nordsjøen.

Hva var forskjellen mellom årene? Forskere la merke til en overflod av hvalmat i Utqia? Vik i 2020: Tusenvis av en tomme lange rekelignende krill samt fete copepods, som George kaller «butterballs».

Hva vil 2021 bringe for denne ikoniske skapningen i nord?

jpg Grønlandshvaler svømmer utenfor kysten av Nord-Alaska høsten 2020, sett fra et rekognoseringsfly.

Grønlandshvaler svømmer utenfor kysten av Nord-Alaska høsten 2020, sett fra et rekognoseringsfly.
Foto av Amy Willoughby / NOAA

«Det var en god tid å være en grønlandshval,» sa Ferguson. – Men ting endrer seg, og det er vanskelig å forutsi hva vi får i fremtiden. Vil hval være konstant tilgjengelig for hvalfangere i årene som kommer? «

George, som har sett Amerikas nordligste by bli varmere enn han noen gang trodde var mulig, sa at buehoder har hatt sin rettferdige andel av unger nylig, vanligvis en indikator på at det går bra med en art.

Men han sa også at jegere og North Slope Borough dyrelivsdyrlege Raphaela Stimmelmayr la merke til neseorminfeksjoner i buehode, muligens båret av andre typer hvaler som drar nordover. Og spekkhogger, en av de få naturlige rovdyrene til buehodet, har blitt dokumentert i det arktiske vannet når havisen trekker seg sammen.

Selv med all usikkerheten, «vil jeg definitivt si at (buehodene er) en suksesshistorie,» sa Ferguson. George er enig i at utvinning av Alaskas buehoder er en av Amerikas store bevaringshistorier.

Ferguson og George bemerket at utvinningen av denne havgiganten skyldtes flere faktorer. Den ene var slutten på amerikansk kommersiell hvalfangst av menn på trebåter i New England. En annen er eksistensen av et uberørt buehode-habitat langt fra folks interesser. En tredje er handlingene til de innfødte som jakter hval som en del av deres kulturelle identitet.

READ  Humane lanserer en bærbar 'AI-pin', støttet av tidligere Apple- og Microsoft-ledere - 9. november 2023 kl. 23:28.

«Det er få grupper som kjemper så hardt for bevaring av dette dyret,» sa George om organisasjoner som Alaska Eskimo Whaling Commission og den lokale regjeringen i Utqia? Vik, som bidro til å finansiere luftundersøkelsen av hvalene høsten 2020.

Siden slutten av 1970-tallet har Geophysical Institute ved University of Alaska Fairbanks gitt denne spalten som en offentlig tjeneste i samarbeid med UAF-forskningsmiljøet.

Ned rozell [ned.rozell@alaska.edu] er vitenskapelig skribent for Geophysical Institute.

Representasjoner av fakta og meninger i kommentarene er utelukkende de for de enkelte plakatene og de representerer ikke synspunktene til Sitnews.

Send et brev til editor@sitnews.us


Kontakt utgiveren

SitNews © 2021
Historier i nyhetene
Ketchikan, Alaska

Artikler og fotografier som vises på SitNews regnes som opphavsrettsbeskyttet og kan ikke trykkes på nytt uten skriftlig tillatelse og betaling av nødvendige avgifter til aktuelle frilansskribenter og abonnementstjenester.

Send nyheter og bilder via e-post til editor@sitnews.us

Fotografer som velger å sende inn fotografier for publisering på SitNews, ved å gjøre det, gir deres tillatelse til publisering og arkivering. SitNews selger ikke bilder. Alle forespørsler om å kjøpe et fotografi vil bli sendt til fotografen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *