Energikrise: EU-forslag om å kutte regninger

EU-kommisjonen skisserte onsdag sine planer for å dempe stigende gass- og elektrisitetspriser.

«Overskuddsbegrensning».

I det europeiske elektrisitetsmarkedet bestemmer prisen på den siste strømkilden som samles inn for å dekke etterspørselen – ofte et gasskraftverk – prisen som belastes alle operatører: totalprisen på elektrisitet. Så elektrisiteten steg sammen med økningen i elektrisiteten. Om gasspriser, etter krigen i Ukraina.

Kommisjonen foreslår å sette et tak på inntektene til kraftprodusenter fra kjernekraft og fornybar energi (vind, sol, vann).

I følge et utkast til tekst konsultert av AFP, foreslår kommisjonen å sette dette taket til 180 euro/MWh. Forskjellen mellom dette inntektsnivået og den totale markedsprisen blir gjenvunnet av statene for omfordeling til husholdninger og bedrifter. Kull og metan er utelukket fra mekanismen.

Kommisjonspresident Ursula van der Leyen lovet onsdag at taket ville gjøre det mulig å samle inn «mer enn 140 milliarder euro». Utover den nåværende energikrisen, lover den en «dyp» strukturell reform av elektrisitetsmarkedet.

«Bidrag» av olje- og gasskonsern

Brussel ønsker å kreve et «midlertidig solidaritetsbidrag» fra gass-, kull- og oljeprodusenter og -distributører, som står til å tjene enormt på stigende priser. «Disse store selskapene må betale sin rettferdige del, krisebidraget,» forklarte van der Leyen.

I følge planen som er konsultert av AFP, vil dette bli satt til 33 % superprofitt (20 % høyere profitt enn gjennomsnittet for årene 2019-2021). Brussel, derimot, er forsiktig med å snakke om «skatt» fordi ethvert skatteforslag krever tjuesju avstemninger, en mer komplisert og risikabel prosess enn et kvalifisert flertall.

READ  Une mal hivernale "majeure" frappe l'est des Etats-Unis: des millions a'ri Americans se sont mis à l'bri

Reduser etterspørselen i rushtiden

I henhold til planen ønsker kommisjonen å sette et bindende mål for statene om å redusere strømforbruket sitt med «minst 5 %» i rushtiden når elektrisiteten er dyrest. Ifølge Brussel vil dette redusere bruken av gass for å generere elektrisitet med 3,8 %.

Europeiske ledere ber alle 27 om å kutte sitt månedlige forbruk med 10 %.

Hvert land vil velge en måte å oppnå dette på, for eksempel gjennom «auksjonssystemer» som gir økonomisk kompensasjon til produsentene i bytte mot reduksjoner i forbruket.

Støtt kontantbegrensede leverandører

Brussel ønsker å støtte energileverandører som står overfor prisvolatilitet ved å forenkle det regulatoriske rammeverket og etablere anti-spekulasjonsmekanismer for å kontrollere markedssvingninger.

«Vi vil revidere det foreløpige rammeverket for statsstøttetiltak i oktober, slik at det kan gis statlige garantier,» kunngjorde van der Leyen onsdag.

Regulere gassprisene?

Blant sine første spor vurderte kommisjonen i utgangspunktet prisen som ble betalt til Russland for gassleveransene til EU for å redusere Kremls inntekter ytterligere – noe som øststatene motsetter seg sterkt.

På den annen side ba de tjuesju ministrene Brussel fredag ​​om å undersøke muligheten for å sette tak på prisen på all gassimport fra EU, uavhengig av opprinnelse – inkludert flytende naturgass (LNG), som Europa betaler høyest. dyrere enn Asia.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *