Energipriser: Vil vi øke avgiftene på gass og elektrisitet? Tilbakemelding allerede på utkastet til finansminister

Belgias energiregning kan stige fra april: Finansminister Vincent van Petegem jobber med å reformere særavgiftene på energi. Dette er en reform for å kompensere for reduksjonen av merverdiavgiften på gass og elektrisitet fra 21 til 6 %. Poenget skal presenteres og diskuteres i kernen, det begrensede kabinettet, fredag ​​27. januar.

I fjor vår kuttet regjeringen merverdiavgiften for å dempe effektene av eksplosjonen i energiprisene. Denne nedgangen bør naturligvis være midlertidig, og stoppe 31. mars i år. Men gitt energiregningens vekt i husholdningsbudsjettet, er det vanskelig å se for seg at momsen går tilbake til 21 %.

Problemet er at denne 6 % momsutvidelsen er svært kostbar for staten: €1,3 milliarder i 2023. Det er et inntektsfall som må kompenseres for. Hvordan gjøre? Finansministeren foreslår å øke avgiftene på gass og elektrisitet. Særavgiften er fast, i motsetning til merverdiavgiften, og vil derfor ikke øke ved en ny eksplosjon i energiprisene.

Finansministerens kontor har gjort sine beregninger: Avgiftsreformen vil representere en økning i energiregningen med rundt tjue euro i måneden for den gjennomsnittlige husholdningen. Nok til å få tilbake mer enn 500 millioner euro til det føderale budsjettet.

Denne reformen vil bli diskutert i regjeringen denne uken, og Vincent van Peteghem må nå overbevise sine flertallspartnere.

READ  Motor Presse TV-skilting med SES for videoskytjenester

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *