Estlands første kvinnelige statsminister tiltrer etter at den nye regjeringen tiltrer Estland

Estlands nye statsminister har lovet å gjenopprette den baltiske nasjonens omdømme etter to turbulente år. Et ekstremt høyreparti var en del av landets regjering.

«Vi vil gjenopprette vårt forhold til våre allierte og våre naboer og prøve å gjenopprette omdømmet vårt som et godt land å investere i,» sa Gajah Gallus til Reuters etter å ha tiltrådt i Tallinn tirsdag.

43 år gamle Gallos ble landets første kvinnelige statsminister Estland Han gjenvunnet uavhengighet i 1991. Reformpartiet han leder vant flest stemmer ved stortingsvalget i 2019, men klarte ikke å danne en regjering fordi det rivaliserende sentrumspartiet så det høyreekstreme EKRE og et annet høyreparti i stedet utgjorde en kontroversiell koalisjon, med Jury Radhas som prime. minister.

Den koalisjonen har alltid vært skjør, og har blitt rystet gjentatte ganger av den ekstreme høyreorienterte retorikken som brukes av EKRE-regjeringsmedlemmer. I 2019 kom EKRE MP. Ruben Caleb Sa Partiets agenda er å kjempe mot «urfolksalternativ», «LHBT-agenda» og «venstreorientert global ideologisk dominans».

I desember samme år ba Estlands president Kersey Kaljulite Finland om unnskyldning og hånet innenriksminister Mart Helm, EKRE-leder, som en «salgskvinne» for Finlands nyvalgte statsminister Sanna Marin.

I fjor innkalte Calzulite landets sikkerhetsråd for å diskutere kommentarer av Helm og kalte den daværende amerikanske presidentkandidaten Joe Biden «korrupt». Han sa at kommentarene kan true Estlands allierte.

Til slutt ble Rathas-regjeringen styrtet ikke av retorikken til EKRE, men av korrupsjon. Tidligere i januar trakk han seg og dannet en ny koalisjon mellom sentral- og reformpartiene, hver med syv kabinettstillinger og Gallas som statsminister. Det nye kabinettet vil ha sitt verv i to år før det nye valget våren 2023.

READ  «Please leave»: Japans advarselsmelding til innbyggerne etter rakettoppskyting fra Nord-Korea

Kallos, tidligere advokat og MEP-medlem, er datter av Sim Gallos, grunnleggeren av Reformpartiet og statsminister fra 2002-2003. Kjønnsbalanse er en nøkkelfaktor i det nye kabinettet, med mange kvinner utnevnt til nøkkelstillinger, inkludert finans- og utenriksministre.

Estland er nå et av de få landene der statsoverhode og regjeringssjef er kvinner, selv om president Calzulites femårsperiode slutter i år, men det er ennå ikke kunngjort om han vil søke enda en periode.

e

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *