Et av de mest forurensende anleggene i Mormonsk-regionen har vært stengt i mer enn sju tiår


Arbeidere helle det siste smeltede metallet i nikkelanlegget til Cola Mining and Metallurgical Company.

Kreditt: Belona Mormonsk

Etter 74 års drift ble et kontroversielt smelteverk ved Cola Mining and Metallurgical Company, et datterselskap av det gigantiske Norilsk Nickel, stengt permanent to dager før jul.

I flere tiår har russiske og norske miljøaktivister etterlyst modernisering av smelteoperasjoner, som startet under andre verdenskrig, for å redusere giftige svoveldioksidutslipp, som lenge har forurenset luften på begge sider av grensen. Da miljøargumenter ble kategorisert av myndighetene som krav om stenging av anlegget, var samtalen ofte gjenstand for granskning – et tiltak som strider mot interessene til selskapet og den russiske regjeringen.

«Belona har aldri bedt om å stenge produksjonen – det handler alltid om å redusere skadelige utslipp, noe som kan gjøres i et forsøk på å modernisere produksjonen,» sa Andrei Solotkov, leder for Belonas kontorer i Mormonsk. «For samme formål begynte den norske regjeringen på begynnelsen av århundret å snakke om et tilskudd.»

23. desember ble en fullstendig situasjon stengt. Den siste smeltingen av metallet ble utført, hvorpå konvektorovnen ble stengt. Yevgeny Porchenko, generaldirektør for KMMC, sa nedleggelsen av oppløsningsarbeidene har vært på selskapets agenda i lang tid. Men streikeplanene ble utsatt på grunn av bekymring fra innbyggerne i Nickel, den 11.000 bedriftsbyen der smolterne holder til.

«Det var en vanskelig beslutning, men du kan se at utseendet til anlegget taler for seg selv – teknologien er utdatert og verkstedet er utslitt,» sa Porsenko til journalister. «Økonomisk er det ikke engang lov å modernisere produksjonen med eksisterende teknologi og utstyr for å oppnå høye standarder. Det er den viktigste driveren for avgjørelsen – teknologi, teknologi og teknologi er foreldet.»

READ  Langvarig kontrakt: Akse for inspeksjon av Ultra

Den globale og statlige miljøpolitikken har blitt tøffere de siste årene og stiller ytterligere krav til produksjonen, noe som er en av grunnene til den permanente nedleggelsen av smeltebutikken.

«Nå har Norilsk Nickel fått tildelt oppgaven med å utvikle produksjonsmidler i miljøsenteret: vi må oppnå navnet» et grønt selskap «innen 5 til 7 år,» sa Porchenko. «Et annet skritt mot å nå dette målet på Kolahalvøya er å stenge smelteverket i landsbyen Nickel. Ved å stoppe matt produksjon på Kolahalvøya, vil vi redusere svoveldioksidutslipp i regionen med 50 prosent sammenlignet med 2015-nivåer,» sa Borgenko.

Han understreket også at myndighetene hadde en lang diskusjon om miljøtilstanden i Bechenka-distriktet og grenseregionen til Mormonsk-regionen.

Simon i nikkel

Simon Kalmikov, energikonsulent med Belona Mormonsk ved stenging av nikkelsmelteanlegget.

Kreditt: Belona Mormonsk

Norge spilte en nøkkelrolle i samtalen. På begynnelsen av 1990-tallet var rundt 40 prosent av befolkningen i Nord-Norge aktiv i «Stopp de sovjetiske dødsskyene» -kampanjen, som var rettet mot forurensning fra KMMC og var den sterkeste miljøbevegelsen i sin tid.

I 2001 tildelte Norge KMC 270 millioner kroner (32 millioner dollar den gangen) for 30 millioner dollar, med et 10-årig lån for å modernisere produksjonsanleggene og redusere utslipp av svoveldioksid. I henhold til avtalen hadde den russiske siden en frist for 2010. Men den russiske siden tok ingen grep, trakk seg fra avtalen i 2008, returnerte midlene og kansellerte tilskuddet.

Gjennom årene selskapet har vært i drift har det vært flere tilfeller av svoveldioksidforurensning som har nådd høye nivåer i boligområder.

Nikkelløsning. Et av de beste eksemplene på dette var da forurensningsnivået toppet seg sommeren 2007, da det norske ressursdepartementet vurderte å utstede pålegg om utkastelse ved grensen.

READ  "Det skaper problemer for vitenskapen": Den utfordrende oppfinnelsen av James Webb-teleskopet

Endelig smelting av nikkel II

Et annet syn på det siste partiet metall oppløst i nikkelanlegget.

Kreditt: Belona Mormonsk

Senest, i januar 2019, sendte norske myndigheter sivile sikkerhetsvarsler til innbyggere i den norske byen Sar-Varangar, som ligger svært nær den russiske grensen – og advarte beboere med respiratoriske og kardiovaskulære forhold om å holde seg innendørs.

«Jeg kan forutsi reaksjonene fra naboene våre fra grensesamfunnet Tsar-Varangar – dette er virkelig en julegave for dem, og dette er hva de skriver om,» sa Bolonas Soloktov. «Men egentlig, svovel i anrikningsanleggets konvolutt[harikkeforsvunnetinærliggendeJapoliarnsogdeterfremdelesstoreproblemermedutslippavoksidiNorilsknickle-butikkenpå’NearbyZapolyarny}harikkeblittdisared[அருகிலுள்ளஜபோலியார்னியில்-மறைந்துவிடவில்லைமற்றும்நொரில்ஸ்கில்கூடஉருகும்வசதிகள்இயங்கும்நோரில்ஸ்க்நிக்கல்கந்தகடைஆக்சைடுவெளியேற்றத்தில்இன்னும்பெரியசிக்கல்களைக்கொண்டுள்ளது»[innearbyZapolyarny}hasnotdisappearedandNorilskNickeleveninNorilskwheresmeltingfacilitiesareoperatingstillhavebigproblemswithsulfurdioxideemissions”

«Nå må vi vente på at det såkalte» svovelprosjektet «skal fullføres,» sa Solotkov. «Først da kan vi snakke om en reell reduksjon i antropologiske belastninger i de arktiske områdene. Å lukke smelteverket er ikke den beste teknologien. For tre århundrer siden sa Mikhail Lomonosov – «Hvis det avtar ett sted, vil det absolutt øke med samme antall på et annet.» «

Det er ennå ikke klart hvor ulmearbeidet Norilsk Nickel vil gjøre på Kolahalvøya til slutt vil flytte. Porschenko sa til Belona at oppløsningen ikke ville flytte til et annet sted i Arktis, men ville ikke spesifisere hvor arbeidet til slutt ville finne sted.

«Jeg kan forsikre deg om at 95 prosent av Norilsk-nikkels industrielle smelting ikke vil skje,» sa han. «Vi selger 90 prosent av konsentrasjonene våre utenfor Arktis – spesielt handelshemmeligheter.»

I løpet av de kommende årene vil selskapet møte oppgaven med å rekonstruere landskapet i nikkel – det prosjektet er ennå ikke utviklet da smelteverkene er stengt. I dag ligner fjellene rundt bosetningen et grått månelandskap, og ifølge departementet for naturressurser i Mormonsk-regionen er området forurenset av jord og vanntungmetaller.

READ  Utholdenhetsrover finner bevis på katastrofale klimaendringer i den fjerne fortiden til Mars

«Det gjenvunne territoriet vil være i samsvar med kravene i russisk lov. Industrielle bygninger og utstyr vil bli fjernet og land vil bli restaurert,» sa Porchenko til Belona. Det er ingen planer ennå – i dag utvikles den i vårt spesialfirma «Gibronical», som snart vil snakke om kostnadene, arbeidsvilkårene og områdene i området som skal gjenopprettes, men vi snakker om milliarder rubler. ”

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *