Et retrospektiv av en ti måneder lang studie i Norge

Aline Boquillod, 17, gikk for å studere i Møre og Romsdal i 10 måneder. Han forteller om denne uforglemmelige opplevelsen.

Villemontois Alain ble ønsket velkommen av en familie han ikke kjente, og oppdaget et land med en annen kultur, et annet språk, et annet klima enn vårt.

Vertsfamilien hans bor i en bygd på Vest- og Midt-Norge. Huset hans lå i utkanten av en fjord: «Landskapet er fantastisk, majestetisk! Jeg så mange geiter, men ingen kuer«. Da hun kom, snakket hun ikke norsk i det hele tatt. Hun innrømmet med et smil i begynnelsen, hun»Beste venn «Google Translate» Hun var fullstendig fordypet i språket og lærte det sammen med familien.

Ved ankomst var det maten som slo ham. «Vi spiser mye kokte poteter, veldig lite brød og det vi får i oss. Smørbrødet vårt ligner brødMaten er også annerledes. Frokost er røkelaks, syltetøy, blåbær, skinke og saltet smør. Smørbrød. Fra klokken 15 til 17 er det et måltid bestående av en varm rett med mye fisk. seng før du går,»Vi spiste litt fruktyoghurt«. Dessuten drikker de mye brus, men veldig lite vin, hvis de er i adoptivfamilien hans. Påsken er viktigere enn i Frankrike, med mange snøskulpturer og en «God mat med søtsaker«. Til jul, disse «Noen få sjokolade, men ikke så enkelt. Nei Et flott familiemåltid. Ingen papilloter, ingen julerekord. Måltidet er kokte poteter, kokte gulrøtter og potetmos og gulrøtter, fårekjøtt og julepølse. Til dessert en slags gelé med vaniljesaus og sandkaker«. For gaver er det annerledes. Før jul tar folk med seg de innpakkede gaver til menneskene de er glad i, og disse gavene åpnes 1. juledag.

READ  Det spektakulære fallet til en uforgjengelig meteoritt i videoen

Selv om skolesystemet vårt er annerledes, studerte hun der i ti måneder. Klassene starter klokken 8 og slutter rundt klokken 14.30. Hver klasse varer i 45 minutter med fem til ti minutters pause mellom dem. Dette etterlater fritid til fritidsaktiviteter pga «Unge mennesker driver med sport, spesielt fotball og volleyball«.

Men det er litt mindre ferie.»En uke i oktober, to i julen, en i februar og en uke i påsken. I de store høytidene er det som å være hjemme.». Videregående skole er mindre enn i Frankrike, og det teller «150 studenter, Profesjonsbachelor og kun én klasse per nivå. Min er 23 elever«En lærer har også mange pårørende»For eksempel var mattelæreren også spansklærer«. Til tross for dette ligner leksjonene som undervises i Frankrike, med fokus på språk: «OhHan gjorde mye gruppearbeid, muntlige presentasjoner. I Frankrike har jeg 2 1/2 time engelsk og 2 timer tysk per uke, og i Norge 5 timer engelsk og 4 timer tysk.».

Ingen bachelorekvivalent eller fagbrev. «Læreren er den som ser med deg hvilken poengsum du får av seks og bestemmer statusen din.» Nordmenn begynner på skolen når de er 6 år og slutter når de er 19.

Vinteraktiviteter er viktige til tross for temperaturen, siden det er snø fra oktober til mai.»Ned til -22 grader Celsius! Langrenn er flott fordi du kan gjøre det med en gang hjemmefra. Vi gikk på ski med hodelykter, men favorittsporten min var å hoppe fra balkongen! «Om vinteren er nettene korte:»Den 21. desember er det dagslys mellom 11.00 og 15.00, og hvis det ikke er sol, er det alltid mørkt! Om sommeren er det motsatt, det er dagtid hele tiden, 3 om morgenen, som midnatt.». Disse lengre dagene lar oss være mindre slitne enn om vinteren,Tretthet merkes«.

READ  Jul - Vær forberedt på koronaaktiviteter av VG

Unge Villemontois er overlykkelig over denne uforglemmelige opplevelsen. «Hvis jeg måtte gjøre det igjen, ville jeg gjort det igjen uten å nøle!» avslutter hun.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *