Et sjeldent marint reptilfossil oppdaget i Australia

Et unikt fossil har blitt oppdaget i Queensland, Australia: hodet og overkroppen til en elasmosaur, et langhalset marint reptil som levde for mer enn 100 millioner år siden. Forskere forventer mye av denne oppdagelsen for å bedre forstå mangfoldet og utviklingen til denne arten.

«Det er som Rosetta-steinen fra marin paleontologi, fordi den kan inneholde nøkkelen til å forstå mangfoldet og utviklingen av langhalsede plesiosaurer i kritt Australia.» sa Dr Knutsen fra Queensland Museum. Aldri før har vi funnet et hode og en kropp sammen av denne elasmosaurusen (a Eromangasaurus australis av Plesiosaur-familien), som levde i nedre krittperioden (minst 145-100 millioner år siden) i det grunne havet som dekket store deler av regionen. Underkroppen er ikke funnet: Forskere tror at den kan ha blitt delt i to av et rovdyr, konosauren.

Dette finnede marine krypdyret var preget av å ha en veldig lang hals, og livnærte seg hovedsakelig av fisk og bløtdyr. Den kan bli 14 meter lang og ha opptil 71 nakkevirvler. Australske paleotologer mener at fossilet som nettopp er funnet er et ungfisk.

Illustrasjon som viser hvaEromangasaurus australis. © André Konstantinov/Espen Knusten/Scott Hocknull

©Queensland Museums Network

Det sjeldne fossilet ble oppdaget av hobbyister, «Rock Chicks», en gruppe venner som samles hvert år for å undersøke eiendommen til en av sine egne. Erstatter «Dave the Plesiosaur» i det australske fossilpantheonet, med et mindre komplett skjelett oppdaget i 1999.

©Queensland Museums Network

READ  NES skal levere systempakke for Rem Offshore nybygg CSV

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *